Zwolle Krasse Knarrenhof

Opdrachtgever(s)

  • Stichting Knarrenhof Nederland
  • Trebbe

Architect(en)

Locatie

  • Zwolle

Status

  • Gerealiseerd

Krasse Knarrenhof Zwolle

Kracht: CPO, sociale huur / koop, ontmoeting en noaberschap centraal

Trebbe realiseerde in Zwolle 48 woningen Aahof. Het project is een initiatief van de Stichting Knarrenhof Nederland. Na Zwolle realiseerde Trebbe een vergelijkbaar Knarrenhof in Hardenberg

Het project Aahof bestaat uit 48 woningen waarvan 14 (sociale) huurwoningen voor deltaWonen en 34 koopwoningen met verschillende woningtypen. De woningen zijn ontworpen als seniorenwoningen waarbij het volledige woonprogramma zich op de begane grond afspeelt. De eerste verdieping is vrij indeelbaar. Diverse indelingsopties zijn mogelijk waardoor men ook kan kiezen om de eerste jaren boven te slapen waardoor beneden een zeer riante woonkamer ontstaat.

Noaberschap

De opzet is wonen in hofjes. Hierdoor is de achtertuin beperkt tot een eigen terras, maar aansluitend ligt een gemeenschappelijke binnentuin van de Vereniging van Bewoners. Deze opzet stelt ontmoeting en ‘noaberschap ‘ -naar elkaar omkijken- centraal en gaat ook verder dan de vorm alleen. Sociale samenhang en zelfstandig blijven wonen, staan centraal in een 100% zorg voorbereidde woning. Vereniging Eigen Huis schreef over de woningen die wij in Zwolle bouwden: ‘hier kun je gerust tot je 113e zelfstandig wonen’.

 

Later realiseerde Trebbe een Knarrenhof in Hardenberg. De opzet van het plan bestaat uit 15 levensloopbestendige woningen in een hof met ruimte voor privacy en ontmoeting in de gemeenschappelijke binnentuin en het gezamenlijke HofHuys.

Deel dit project op social media