Knarrenhof-bewoners Cora en Kitty: ‘We hoeven heus niet de billen van de buurman te wassen straks’

De bouw van het nieuwe Knarrenhof in Zwolle vordert gestaag, vorige maand sloeg Trebbe de eerste paal en naar verwachting worden de eerste woningen eind dit jaar / begin volgend jaar opgeleverd. Indebuurt Zwolle interviewde twee toekomstige bewoners van de Knarrenhof.

“We hebben ontzettend veel zin om straks tussen de ‘oude knarren’ te gaan wonen”, grappen Cora (65) en Kitty (76), twee nieuwe bewoners die speciaal op indebuurt hun verhaal doen.

De Knarrenhof Zwolle

Even een opfrisser: wat is de Knarrenhof ook alweer? Een seniorenproject bestaande uit 48 levensloopbestendige woningen waar je alleen mag vertoeven als je bereid bent om je buurtjes te helpen; een perfecte oplossing voor de vergrijzing, toename van eenpersoonshuishoudens, eenzaamheid en afname van sociale contacten op latere leeftijd.

Het initiatief is in 2011 in Zwolle gestart en wordt inmiddels op meerdere plekken in het land opgepikt. Peter Prak is initiator, samen met bestuurslid Liedeke Reitsma en architect Eerde Schippers. Cora heeft vanaf het begin meegedacht met het project: “We hadden destijds al het idee om een project voor senioren uit te rollen, maar dan in de vorm van hofjes. En zo ontstond het idee voor ‘seniorenhofjes’.”

Elkaars billen wassen

Hoe vinden de dames het om te verhuizen naar een ‘seniorenparadijs’? “Ik heb er erg veel zin in”, laat Kitty ons weten. “Waar ik nu woon is het ook heel fijn, alleen zit ik tussen allemaal jonge, hardwerkende stellen met kids. Ontzettend aardig allemaal, maar ik mis het contact, ben nu degene die voor iedereen alle pakjes aanneemt.” Cora: “Je hoeft je op de Knarrenhof niet alleen te voelen, want iedereen staat daar voor je klaar. Althans, er is afgesproken dat je elkaar bijstaat. Je hoeft heus niet elke dag iedereen in de gaten te houden en elkaars billen te wassen. Gewoon even een kletspraatje maken en af en toe een boodschapje voor elkaar doen. Weten dat je er voor elkaar bent.” Kitty beaamt dat: “Nu zijn de buren vaak weg en vriendinnen wonen ook niet heel dicht in de buurt, dus het is fijn om te weten dat je straks genoeg mensen om je heen hebt die een oogje in het zeil kunnen houden.”

Lees het hele hele interview

Foto & bron: Indebuurt Zwolle