Bouw derde Knarrenhof® Nederland gestart in Hardenberg

In Hardenberg is Trebbe in maart gestart met de bouw van het derde Knarrenhof in Nederland. Een officiële handeling met de toekomstige bewoners is nog niet verricht, in verband met het coronavirus. Het Hof van Hardenberg omvat 15 levensloopbestendige koopwoningen. Naast wonen staan noaberschap, zelfredzaamheid en zelfstandigheid centraal.

Hof van Hardenberg is het succesvolle vervolg op het eerste en tweede Knarrenhof die in 2018 door Trebbe opgeleverd werden in Zwolle. Het concept Knarrenhof diende als voorbeeldproject voor wooncoöperaties voor minister Stef Blok, als inspiratieproject voor de Rijksbouwmeester, en onder andere Hugo de Jonge, Kajsa Ollongren, Gertjan Segersen en diverse Directeuren-Generaal hebben het project bezocht.

Peter Prak, initiator van dit project en voorzitter van Knarrenhof Nederland: “De verzilvering van Nederland gaat veel sneller dan de zeespiegelstijging, maar toch gebeurt er nog weinig op dit gebied. Elk jaar wordt de achterstand ten opzichte van de behoefte groter. Het blijft taai; ook in Hardenberg zijn we sinds 2014 bezig geweest. Maar des te trotser en blijer zijn we voor onze mensen, en op deze gemeente die ons is blijven steunen, en dat het ook hier weer gelukt is.’’

Antje de Groot-Schuttert, directeur bij Trebbe: “Ik ben trots dat we met de bouw van het derde Knarrenhof zijn gestart. We zien dat er ontzettend veel belangstelling is voor het wonen in Knarrenhof en dat het toch lang duurt voordat we aan het bouwen zijn. Dankzij de inzet van gemeente Hardenberg is het toch weer gelukt en daarom ben ik extra blij.”

Hof van Hardenberg

Knarrenhof Hof van Hardenberg is een initiatief van Stichting Knarrenhof Nederland, waarvan Peter Prak en Eerde Schipper de oprichters zijn. Hof van Hardenberg is ontworpen door INBO Architecten. De opzet van het plan bestaat uit 15 levensloopbestendige woningen in een hof met ruimte voor privacy en ontmoeting in de gemeenschappelijke binnentuin en het gezamenlijke HofHuys. Sociale samenhang en zelfstandig blijven wonen staan centraal in èn om de woningen. Alle woningen hebben het volledige woonprogramma op de begane grond en zijn volledig zorgvoorbereid. Zo besparen ze de bewoners eenzaamheid en de zorgverzekeraars en gemeentelijke WMO jaarlijks heel veel geld. Dit zou wel eens de manier kunnen zijn om de stijgende zorgkosten te beteugelen. De woningen zijn vanzelfsprekend energiezuinig en worden voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp. De warmtepomp wordt via een ESCo aangeboden (Energy Service Company). Dit betekent dat de warmtepomp wordt gehuurd door de kopers. Zij worden met de ESCo ontzorgd in het beheer en onderhoud van de installatie. Er is bewust voor een type warmtepomp gekozen die in de steeds hetere zomers de woning kan koelen. Met 15 woningen in Hardenberg is dit misschien wel de kleinste ESCo van Nederland, ook daarin lopen KnarrenHof en haar bouwteamPartners voorop in Nederland.

Planning

Trebbe trad als mede-ontwikkelaar van het Hof van Hardenberg op en tekent voor de realisatie. De bouw startte in maart dit jaar. De woningen worden in het derde kwartaal van dit jaar opgeleverd.