Op 16 maart 2023 is in Enschede de sleutel van het getransformeerde gebouw Langezijds officieel overgedragen aan Universiteit Twente (UT). Bouwcombinatie Dura Vermeer Bouw Hengelo/Trebbe en Croonwolter&dros leverden het gebouw op aan de UT, door het overhandigen van een grote houten sleutel. Met deze oplevering kan de UT inhuizen om het unieke gebouw vanaf medio april in gebruik te nemen.
Enschede gebouw Langezijds UT
Gebouw Langezijds UT Enschede
Kracht: transformatie, staal- en betonconstructies blijven in zicht, universiteitscampus, labelsprong
Op de universiteitscampus in Enschede transformeerde Trebbe in bouwcombinatie het gebouw Langezijds. Na renovatie wordt hierin de faculteit ITC (faculteit Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie) gehuisvest. Gebouw Langezijds is als techniekhal in 1970 gerealiseerd en is 220 meter lang en 38 meter diep. Het gebouw bestaat uit een lage betonnen begane grond en een hoge stalen verdieping.
Behoud bestaande constructie
Dit pand met een BVO van 13.783 m2 gaat straks plaats bieden aan onderwijsruimten, laboratoria, een groot studiecentrum, kantoren, een restaurant en bibliotheek. De oorspronkelijke constructie van Langezijds wordt behouden, waarbij door grote sneden drie atria van 12 bij 24 meter gecreëerd worden.
In het hele gebouw worden, met uitzondering van een aantal specifieke ruimten, geen systeemplafonds toegepast. Alle constructies, betonplafonds, staalconstructies en installaties zullen in zicht blijven. Zaagsneden zijn straks in het voltooide gebouw te zien, blaken steken door naar buiten en kolommen staan in de atria.
De installaties worden voor beide verdiepingen gebundeld in een luchtdicht ‘plenum’ boven op de verdiepingsvloer. Hierdoor heeft de begane grond geen luchtkanalen en blijft het karakteristieke bimsplafond op de verdieping in het zicht.
Indeling
De drie atria brengen daglicht en verse lucht in het gebouw, bieden plek bieden voor groen en dragen bij aan een duidelijke oriëntatie in het pand. Rondom de groene atria liggen de wetenschappelijke departementen. Onderwijsruimten, kantoren, laboratoria en studieplekken zijn gemengd. Tussen de atria en de gevel zijn open studielandschappen gesitueerd. Rond de entree liggen de meer publieke functies: een trap annex presentatieruimte, het restaurant en de bibliotheek. De begane grond biedt gebruikers ruimten voor concentratie. Op de verdieping liggen de grotere vertrekken en is er ruimte voor ontmoeting. Een brede binnenstraat verbindt hier alle ontmoetingsplekken.
Een duurzaam tweede leven
Het slim omgaan met bestaande eigenschappen legt de basis voor een beleefbaar duurzaam gebouw. De drie atria vormen kleine ecosystemen voor flora en fauna. De planten staan er in de volle grond, regenwater loopt van de glazen daken zo de vijvers in.
Het dak krijgt zonnepanelen en de bestaande zonwering wordt vanuit circulair oogpunt waar mogelijk hergebruikt. De zuidgevel wordt voorzien van horizontale zonwering om opwarming van het interieur in de zomer en beeldschermreflectie in de winter te voorkomen. Door de renovatie gaat gebouw Langezijds van energielabel G naar A+++.
Maak een virtuele tour
Om je alvast een idee te geven hoe het gebouw Langezijds er na oplevering uit gaat zien, kun je een virtuele tour maken. Klik op deze link, kies een ruimte, klik op de pijltjes en loop alvast rond in wat straks een nieuw thuis voor de (inter)nationale gebruikers van ITC zal zijn.