Enschede gebouw Langezijds UT

Expertise(s)

Opdrachtgever(s)

  • Universiteit Twente Enschede

Architect(en)

Locatie

  • Enschede

Status

  • Gerealiseerd

Gebouw Langezijds UT Enschede

Kracht: transformatie, staal- en betonconstructies blijven in zicht, universiteitscampus, duurzaam

Op de universiteitscampus in Enschede transformeert Trebbe in bouwcombinatie het gebouw Langezijds. Na renovatie wordt hierin de faculteit ITC (faculteit Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie) gehuisvest. Gebouw Langezijds is als techniekhal in 1970 gerealiseerd en is 220 meter lang en 38 meter diep. Het gebouw bestaat uit een lage betonnen begane grond en een hoge stalen verdieping.

Behoud bestaande constructie
Dit pand met een BVO van 13.783 m2 gaat straks plaats bieden aan onderwijsruimten, laboratoria, een groot studiecentrum, kantoren en een restaurant. De oorspronkelijke constructie van Langezijds wordt behouden, waarbij door grote sneden vier atria van 12 bij 24 meter gecreëerd worden.
In het hele gebouw worden, met uitzondering van een aantal specifieke ruimten, geen plafonds toegepast. Alle constructies, betonplafonds, staalconstructies en installaties zullen in zicht blijven. Zaagsneden zijn straks in het voltooide gebouw te zien, blaken steken door naar buiten en kolommen staan in de atria.
De installaties worden voor beide verdiepingen gebundeld in een luchtdicht ‘plenum’ boven op de verdiepingsvloer. Hierdoor heeft de begane grond geen luchtkanalen en blijft het karakteristieke bimsplafond op de verdieping in het zicht.

Indeling
De atria brengen daglicht en verse lucht in het gebouw, bieden plek bieden voor groen en dragen bij aan een duidelijke oriëntatie in het pand. Rondom de groene atria liggen de wetenschappelijke departementen. Onderwijsruimten, kantoren, laboratoria en studieplekken zijn gemengd. Tussen de atria en de gevel zijn open studielandschappen gesitueerd. Rond de entree liggen de meer publieke functies: een trap annex presentatieruimte, het restaurant en de bibliotheek.
De begane grond biedt gebruikers ruimten voor concentratie. Op de verdieping liggen de grotere vertrekken en is er ruimte voor ontmoeting. Een brede binnenstraat verbindt hier alle ontmoetingsplekken.

Duurzaam
Het slim omgaan met bestaande eigenschappen legt de basis voor een beleefbaar duurzaam gebouw. De vier atria vormen kleine ecosystemen voor flora en fauna. De planten staan er in de volle grond, regenwater loopt van de glazen daken zo de vijvers in.
Het dak krijgt zonnepanelen en de bestaande zonwering wordt vanuit circulair oogpunt waar mogelijk hergebruikt. De zuidgevel wordt voorzien van horizontale zonwering om opwarming van het interieur in de zomer en beeldschermreflectie in de winter te voorkomen. Om het binnenklimaat te regelen kunnen gebruikers de ramen openen.
Door de renovatie gaat gebouw Langezijds van energielabel G naar A+++.

Dit project in de media

Niets gevonden

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.

Deel dit project op social media