Achter de bouwhekken bij Langezijds UT Enschede

In 'Achter de bouwhekken' nemen we je mee in de wereld van de projecten van Trebbe. In Enschede transformeert Trebbe vanuit een bouwcombinatie met Dura Vermeer Bouw Hengelo één van de langste gebouwen in Nederland; Langezijds UT in Enschede. Hoofduitvoerder Ruben Nijhuis vertelt meer over dit project en over transformeren, communiceren en samenwerken.

Langezijds voor de faculteit ITC

Het gebouw Langezijds is gelegen op de campus van de UT in Enschede. Iets meer dan anderhalf jaar geleden begon Trebbe vanuit een bouwcombinatie met Dura Vermeer Bouw Hengelo aan de transformatie van dit gebouw. Na oplevering medio februari volgend jaar huisvest het 13.783 m2 grote gebouw circa 700 studenten en medewerkers van de faculteit ITC, dat is de faculteit voor Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie. Het project is de eerste transformatie voor hoofduitvoerder Ruben Nijhuis, die eigenlijk een grote voorkeur heeft voor nieuwbouw. “Maar deze bouw vind ik echt een mooie uitdaging want alleen een deel van het casco is blijven staan en daar omheen wordt alles nieuw gebouwd.”

Karakteristiek plafond blijft behouden

Gebouw Langezijds is 220 meter lang en 38 meter diep en is als techniekhal in 1970 gerealiseerd met twee bouwlagen. “De lage betonnen hoofddraagconstructie van de begane grond en de hoge stalen hoofddraagconstructie van de verdieping zijn bij de renovatie de oorzaak van het toepassen van een verhoogde computervloer op de verdieping die 5.500 m2 groot is,” gaat Ruben verder. “Normaal lopen de installaties (MV, W en E) boven de plafonds maar hier is het net anders bedacht. De installaties voor beide verdiepingen zijn gebundeld boven op de verdiepingsvloer in een luchtdicht plenum. Door de 65 cm hoge computervloer heeft de begane grond geen luchtkanalen en blijft het karakteristieke bimsplafond op de verdieping in het zicht.”

Langezijds2
Langezijds1

Bouwen in en aan Langezijds is ook volop aandacht voor verkeer en bebouwing op campus

Doordat gebouw Langezijds midden op de campus ligt, vindt er veel wandel- en fietsverkeer plaats rondom de bouwplaats en ook zijn omliggende gebouwen volop in gebruik. “Dus we hebben extra aandacht voor de gebruikers en bezoekers van de campus en ook voor het naastgelegen NanoLab, waar vooral hinder kan ontstaan als gevolg van trillingen. Wij houden continu de opdrachtgever op de hoogte van onze werkzaamheden en de UT communiceert dit richting de studenten en medewerkers. Ook melden we bij de Campus Security bijzonderheden. Bijvoorbeeld als we overwerken of eerder beginnen of als er een ambulance op de campus moet komen dan zorgen zij dat de ambulance in verband met de grootte van de campus rechtstreeks naar de juiste plaats kan rijden. Gelukkig is dit nog maar één keer voorgekomen.”

Leren door werken in combinatie

Trebbe voert de renovatie in bouwcombinatie uit en dat vindt Ruben leuk. “Je leert niet alleen nieuwe mensen kennen, maar je ziet hier het beste van twee werelden. Zo kun je bij alles voor de allerbeste optie kiezen. Zo regelen we de logistiek via de bouwtickets van  een transportprogramma waarmee combinant Dura Vermeer werkt. Bij dit project werken nu alle uitvoerders met dit systeem en ook de onderaannemers en bouwpartners. Zij plaatsen een bericht in de agenda die ik dan altijd moet accorderen. Ook de verreiker weet door de agenda van dit systeem precies wanneer hij nodig is. En in de bouwkeet van de bouwplaatsmedewerkers hangt een beeldscherm waarop de agenda van  dit systeem te zien is. Zo zijn zij ook altijd op de hoogte van de logistiek.”

Langezijds4
Langezijds3

Wederzijds vertrouwen door eerlijkheid staat bij team Langezijds centraal

Ruben loopt meerdere keren per dag een ronde over de bouwplaats. “Ik maak graag een praatje met onze onderaannemers en bouwplaatsmedewerkers. Persoonlijke aandacht is belangrijk voor de inzet en sfeer. We organiseren daarom regelmatig een ‘feestje’ zoals een zomerborrel en een familiedag of we halen wat lekkers, een saucijzenbroodje bijvoorbeeld. Ook met opdrachtgever UT loopt de samenwerking goed. We zijn eerlijk tegenover elkaar, ook als er iets anders loopt dan hoe we het voorzien hadden. Zo werken we aan wederzijds vertrouwen. Ik ervaar ook wel dat dat er is, dat is een mooie positieve factor van onze samenwerking.”

Blij om mee te werken aan Langezijds; een bijzonder project

Na de renovatie is Langezijds één van de duurzaamste gebouwen op de campus. Behalve dat het pand van energielabel G naar A+++ gegaan is, is het een transparant en toekomstbestendig gebouw dat plaats biedt aan onderwijsruimten, laboratoria, een groot studiecentrum, kantoren, een restaurant en bibliotheek. “Langezijds moet weer vijftig jaar mee kunnen gaan. Ik vind dat wel prestige van de UT, dat hergebruik mogelijk is en dat niet alleen voor nieuwbouw gekozen wordt. En ik ben blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen want ik had deze bouw niet willen missen. Het geüpdate Langezijds wordt door het hoge afwerkingsmateriaal echt een plaatje van een gebouw met een bijzondere vloer, heel veel glas en met honderden gelamineerde eikenhouten kozijnen, dat maak ik nooit meer mee.”