Utrecht De Kroon op Leeuwesteyn

Locatie

  • Utrecht

Status

  • Ontwikkeling

De Kroon op Leeuwesteyn Utrecht

Kracht: circulair, deelmobiliteit, gezond wonen en leven, gezamenlijke binnentuin met voedseltuin en speel- en fitnesstuin, iconisch ontwerp

Vanuit een ontwikkeltender verwierf Trebbe kavel 14a in Leeuwesteyn. Leeuwesteyn is een nieuwe woonbuurt in Leidsche Rijn aan de westkant van het Amsterdam Rijnkanaal. Trebbe diende het winnende plan in; De Kroon op Leeuwesteyn. Een duurzame, gezonde woon- en leefomgeving die plaats biedt aan circa 70 huur- en koopwoningen. De Kroon op Leeuwesteyn is geschikt voor een brede doelgroep door een rijke variatie aan woningtypes. Er zijn 45 woningen bestemd voor de middenhuur, de resterende woningen worden verkocht.

De Kroon op Leeuwesteyn heeft een hoge woonkwaliteit en nodigt uit tot ontmoeting en beweging. Het ontwerp is van de hand van Van den Berg Architecten en Lap Landscape en & Urban Design.

De nieuwbouw van De Kroon op Leeuwesteyn refereert aan de oude Utrechtse architectuur. Statige en lineaire details uit de Art Deco stijl komen terug in het gebouw. Om de statigheid te accentueren, zijn de volumes verbonden door een ‘kroon’ van verticale elementen, die helemaal rond het gebouw zijn geplaatst. Om De Kroon op Leeuwesteyn een zo ‘Utregs’ mogelijke uitstraling te geven, heeft het Utrechtse street art collectief ‘De Strakke Hand’ het op zich genomen om een kunstwerk te verwerken in het blok. De Kroon op Leeuwesteyn stimuleert gezond wonen en leven. Zo nodigt de gezamenlijke binnentuin, met ruimte voor een voedsel-, speel en fitnesstuin uit tot bewegen. De opzet van het plan stimuleert om de fiets te gebruiken en er wordt deelmobiliteit ingezet.

Een Utrechtse uitstraling en comfort, én met minimale impact op het milieu. De Kroon op Leeuwesteyn krijgt een uitgekiend energieconcept. Vernieuwend in het plan is de inzet van PVT-panelen op de daken van de woningen. Deze panelen voorzien de warmtepompen van de woningen rechtstreeks van energie. Ook wordt een Smart dek voor waterberging ingezet.
Circulair bouwen wordt ook in het project toegepast met verantwoorde materialen die geregistreerd worden in een materialenpaspoort, waardoor de materialen later eventueel hergebruikt kunnen worden. Verder worden de woningen ook remontabel gebouwd, zodat de panden in de toekomst gemakkelijk aan te passen zijn aan de wensen van morgen.

Om het hoogteverschil van ca. 5,5 meter tussen de Dafne Schippersbrug en de straat te overbruggen, is het parkeren onder de binnentuin opgenomen. Hierdoor wordt het parkeren volledig aan het zicht onttrokken.

Dit project in de media

Niets gevonden

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.

Deel dit project op social media