Enschede, Campus UT studentenwoningen

Expertise(s)

Opdrachtgever(s)

  • Veste Wonen

Architect(en)

Locatie

  • Enschede

Status

  • Ontwikkeling

Upgrade voor ruim 1100 studentenwoningen Campus UT

Kracht: circulariteit, integraal samenwerken, intensieve bewonerscommunicatie

Op de campus van Universiteit Twente in Enschede realiseert Trebbe vanuit het consortium Ons Verbond een upgrade voor 1124 studentenwoningen van Veste Wonen. De huidige studentenwoningen voldoen niet meer aan de eisen en wensen van deze tijd. Na de werkzaamheden zijn de woningen programmatisch, bouwtechnisch en energetisch weer klaar voor de toekomst.

24 complexen, 3 types, 1124 woningen

De plannen van Ons Verbond voor de upgrade omvatten 24 complexen. Alle complexen worden energetisch verduurzaamd, ook worden waar nodig de keukens, badkamers en toiletten vernieuwd. De complexen bestaan uit drie verschillende types. Het eerste type is Calslaan Oud, dit zijn gebouwen die bestaan uit vier woonlagen die plaats bieden aan 240 studentenkamers. Bijzonder is dat op deze gebouwen een extra verdieping wordt gerealiseerd. Campuslaan Hoog is het tweede type. Dit zijn drie woongebouwen die plaats bieden aan 205 studentenkamers. Het laatste type omvat 679 studentenwoningen die zijn gehuisvest in de zogenoemde wooncomplexen de Pyramides en Mastaba’s. Dit zijn veertien wooncomplexen met een monumentale status, waarbij gezorgd wordt dat de gebouwen toekomstbestendig zijn mét het behoud van het uiterlijk.

Samenwerking in circulariteit, het living lab en de bewonersbegeleiding

Belangrijke pijlers binnen dit project zijn verlenging van de levensduur, een open en transparante samenwerking, circulariteit en gezamenlijke bewonersbegeleiding. Ook zijn circulariteit en lerend vermogen belangrijke dragers binnen de verduurzaming van de studentenwoningen. Om deze reden wordt een living lab ingericht voor het creëren van bewustzijn, leren en innoveren op product, proces en samenwerking. Bij iedere fase wordt onderzocht hoe het goede behouden kan worden, het nodige wordt gerepareerd en waar mogelijk materialen worden hergebruikt. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd, met als doel de geleerde lessen uit elke fase mee te nemen naar de volgende fase. Vanuit de samenwerking worden de bewoners goed begeleid en geïnformeerd. Er is aandacht voor de situatie van de studenten, tijdens werkzaamheden wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met tentamenperiodes.

Over Ons Verbond

Ons Verbond is een strategische samenwerking tussen de vier Twentse bouwbedrijven Bouwonderneming Oude Wolbers, Dura Vermeer Bouw Hengelo, Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg bv en Trebbe, ondersteund door LKSVDD architecten, VIAC adviseurs, Winkels en Klein Poelhuis Installatietechniek.

Deel dit project op social media