Samen bouwen aan Maggie's Center Groningen

'Hier komt bijzonder op heel veel verschillende manieren samen'

Begin februari startte de bouw van het Maggie’s Center Groningen. Op het terrein naast de Protonenbunker bij het UMCG bouwen BAM Bouw en Techniek, Trebbe, Van Wijnen, Rottinghuis' Aannemingsbedrijf en Homij aan een bijzonder gebouw dat vanaf volgend voorjaar een plek biedt aan iedereen die te maken krijgt met kanker. Wim Venema, uitvoerder bij Trebbe, vertelt over drie maanden bouwen aan het Maggie's in Nederland.

Eerste Maggie's Center in Nederland

Het eerste Maggie’s Center in Nederland wordt in Groningen gebouwd. Dit wordt een plek waar (ex)kankerpatiënten en hun naasten terecht kunnen voor praktische, emotionele en sociale steun. Het concept is afkomstig uit Groot Brittannië, waar sinds 1996 verschillende van zulke centra onder architectuur zijn gebouwd. Het doel  is om een omgeving te creëren, waarbij architectuur een belangrijke rol speelt bij het genezingsproces. En dat is wat nu ook in Groningen wordt verwezenlijkt.

Bijzondere bouwmethodiek & bijzondere plek

maggies center

Wim Venema werkt al jaren bij Trebbe en bouwt als uitvoerder mee aan het Maggie's Center. "We startten hier begin februari met de bouw." Voor Wim is dit een bijzonder project in meerdere opzichten. "Ik vind het ontwerp erg mooi. De bestemming die dit gebouw straks krijgt maakt het natuurlijk extra bijzonder. Ik ben er echt trots op dat ik mee mag werken aan het eerste Maggie's Center van Nederland."  Maar Wim kan ook op bouwkundig vlak zijn hart ophalen aan dit project. "Zo werken we met verschillende bouwmethodieken. Hier wordt houtskeletbouw gecombineerd met een betonnen buitengevel met steenstrips." Een ander punt dat voor Wim het project bijzonder maakt is de plek. In Groningen op het terrein van het UMCG. "Trebbe bouwt al bijna negentig jaar onafgebroken in, aan en om Groningen. Ik vind het mooi dat ik daar ook aan mee mag bouwen. Eerder met andere projecten en nu met Maggie's."

Healing Environment

De essentie van Healing Environment berust op de gedachte dat de omgeving waarin mensen verblijven van invloed is op hun gezondheid. Dat een goed ontworpen gebouw bijdraagt aan de genezing van de patiënt. Dat is ook zichtbaar in het ontwerp voor Maggie’s Groningen van architect Marlies Rohmer. Het Maggie’s Center is gesitueerd in een park bij het UMCG in Groningen. Landschapsarchitect Piet Oudolf zal het omliggende landschap ontwerpen.

Lokale support

De financiering van Maggie’s Center Groningen is volledig vanuit sponsoring en donaties tot stand gekomen, zo ook voor de nieuwbouw. Nagenoeg alle betrokken bouwpartijen werken hier belangeloos of tegen kostprijs aan mee. Voor de nieuwbouw hebben Groningse bouwbedrijven de handen ineengeslagen. Zo vormen BAM Bouw en Techniek, Trebbe, Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf, Van Wijnen en Homij Installatietechniek één team dat de nieuwbouw realiseert. Ook dat maakt het werk uniek voor Wim. "Voor mij is het de eerste keer dat we vanuit een bouwcombinatie van deze omvang samenwerken." De samenwerking onderling is goed en de sfeer is prettig. Verder vindt Wim het mooi dat hij op deze manier een kijkje in de keuken krijgt bij andere bedrijven. "Het is mooi dat je op deze manier ziet hoe andere bedrijven werken en we delen kennis en ervaring over en weer."

Samen op naar de top

De bouw van Maggie's startte in februari van dit jaar. Inmiddels tekeken de contouren van dit centrum zich af. De vloeren liggen er inmiddels in en het team is begonnen met het monteren van de HSB-onderdelen en de gelamineerde liggers en kolommen. "De volgende mijlpaal in de bouw is het hoogste punt, deze wordt binnenkort al bereikt. Volgens planning zal Maggie’s Center Groningen in het voorjaar van 2024 haar deuren openen", rondt Wim af.

maggies bouwplaats1
maggies richting hoogste punt
gevel