Groningen, Maggie's Center

Expertise(s)

Opdrachtgever(s)

  • St. Maggie's Center

Locatie

  • Groningen

Status

  • Gerealiseerd

Maggie's Center, Groningen

Kracht: healing environment, integraal, binnenstedelijk, bouwen op ziekenhuisterrein

In Groningen realiseert Trebbe samen met VolkerWessels, BAM, Van Wijnen en Homij het eerste Maggie's Center in Nederland. Dit centrum biedt straks een helende en huiselijke plek waar mensen die met kanker te maken hebben (gehad) samen met hun partners, familieleden en vrienden kosteloos terecht kunnen voor een integraal aanbod van psychosociale hulp en begeleiding, als aanvulling op de medische zorg die het ziekenhuis kan bieden.

De locatie

Aan de noordzijde van het UMCG en de protonenkliniek verrijst het eerste Maggie's Center in Nederland. De locatie biedt veel gemak voor patiënten en hun naasten. Voor, tijdens of na de behandelingen in het ziekenhuis, zijn ze binnen enkele minuten bij Maggie’s.

Over het ontwerp van Maggie's Groningen

Maggie’s Center Groningen is ontworpen door Marlies Rohmer Architects & Urbanists. De internationaal gerenommeerde landschap- en tuinarchitect Piet Oudolf ontwerpt het omliggende landschap.

Maggie's Groningen omvat straks twee verdiepingen en voldoet aan de meest recente BENG-eisen. Het complex krijgt twee gezichten: grenzend aan het UMCG heeft het Centre een meer gesloten gevel, opgebouwd uit geornamenteerde baksteen rozetten. De noordoostgevel bestaat volledig uit glas en opent zich naar het landschap.  Op de vlonders bevinden zich pergola’s die beschutting bieden tegen zon en fel daglicht.

Het Maggie’s Center bestaat uit een stelsel van ruimtes die verschillende functies hebben. De ruimtes kunnen intiem als stiltekamer of informeel worden gebruikt voor 1-op-1 contact. Ook kunnen deze ruimtes aan elkaar worden gekoppeld.

Maggie’s wordt een rustige en vriendelijke omgeving met warme uitstraling. Het is een huiselijke plek waar cliënten, voor, tijdens of na de behandeling in het ziekenhuis zichzelf kunnen voorbereiden, kunnen bijkomen en/of napraten.  In het ontwerp komen de principes van een ‘Healing Environment’ terug. De essentie van ‘Healing Environment’ berust op de gedachte dat de omgeving waarin mensen verblijven van invloed is op hun gezondheid, dat een goed ontworpen gebouw en tuin bijdraagt aan de genezing van de patiënt.

Financiering

De financiering van Maggie’s Center is door fondsenwerving tot stand gekomen. Veel bedrijven werken in natura mee of dragen hun steentje bij via sponsoring. De bouwpartners Trebbe, VolkerWessels, BAM en van Wijnen werken tegen kostprijs, zonder winstoogmerk, om dit unieke project te kunnen realiseren.

Deel dit project op social media