kantoor Enexis Zwolle

Expertise(s)

Opdrachtgever(s)

  • Enexis

Architect(en)

Locatie

  • Zwolle

Status

  • Gerealiseerd

Renoveren naar duurzame topklasse

Kracht: BREEAM Excellent, circulair bouwen en renoveren, duurzaam, Bewuste Bouwers

Het bestaande bovenregionaal kantoor van Enexis in Zwolle transformeerde Trebbe samen met Van Wijnen tot een compact, duurzaam en energieneutraal gebouw dat uitnodigend en representatief is en voorziet in een inspirerende en flexibele werkomgeving, die onderlinge communicatie en kennisuitwisseling faciliteert en stimuleert.

Het oude gebouw kenmerkte zich door veel buitengevel, lange looplijnen en weinig samenhang tussen de ruimtes. Na de transformatie ontstond een compact gebouw, zowel energetisch als ruimtelijk, met een uitnodigende gevel en nieuwe hoofdentree. De nieuwe vleugel voegden we toe om voldoende vloeroppervlak te realiseren voor onder meer de 344 werkplekken. Tussen het bestaande en nieuwe gebouwdeel creëerden we een centrale ruimte in de vorm van twee geschakelde atria. Deze transparante zone laat veel daglicht binnen en creëert ruimtelijke en visuele verbindingen. Zowel binnen het gebouw als vanuit het gebouw met haar omgeving. Via de nieuwe hoofdentree komen gebruikers en bezoekers binnen in het hart van het gebouw. Van daaruit zijn de werkplekken, vergaderruimten en het lunchwerkcafé bereikbaar.

Doe maar duurzaam

Het nieuwe kantoor is gebouwd vanuit verschillende duurzaamheidsfilosofieën en -methodieken. Zo is de renovatie grotendeels circulair uitgevoerd en is er veel aandacht geweest voor energetische duurzaamheid, duurzaam bouwen én natuurinclusiviteit.

Het gebouw is ontworpen en gerealiseerd volgens BREEAM en behaalde de score excellent. Daardoor is dit kantoor één van de meeste duurzame in Nederland en is het energieverbruik met maar liefst 70% afgenomen. Het gebouw dankt zijn hoge classificatie aan zijn vorm, in combinatie met een zeer goede thermische schil en duurzame installaties. Concrete maatregen die aan de classificatie bijdragen, zijn duurzaam ingekochte materialen, triple glas, zonnepanelen, een wko-installatie, klimaatplafonds, vloerverwarming, aanwezigheid van bomen en planten, waterbuffering en nestkasten.
We ontvingen tevens het hoogste certificaat Bewuste Bouwers.

Deel dit project op social media