Hernieuwde Enexis Campus in Zwolle officieel geopend

Na een fikse opknapbeurt waarbij het bovenregionale kantoor van netbeheerder Enexis in Zwolle door duurzame renovatie en nieuwbouw een complete transformatie onderging, is de Enexis Campus op vrijdag 9 december officieel geopend. De bouwcombinatie Trebbe/VanWijnen heeft de volledige renovatie uitgevoerd. Het gebouw ‘E Enexis’ is nu één van de duurzaamste kantoren van Nederland en ontving onlangs al het oplevercertificaat BREEAM Excellent. Een bijzondere prestatie voor een renovatieproject.

Renovatie

Eind vorig jaar startte de bouwcombinatie met de realisatie. De transformatie van het kantoor vormt een belangrijke schakel in de duurzame verandering van de Enexis-locatie in Zwolle. Eerder waren hier twee nieuwe gebouwen gerealiseerd: de nieuwbouw van het energieneutrale regionale kantoor en het Econexishuis, een informatiewoning over duurzaam wonen en ingericht volgens het ‘smart grid’ principe. Nu zijn in het nieuwe kantoor 344 werkplekken gerealiseerd, waarvan 93 flexplekken. Het bruto vloeroppervlak bedraagt ongeveer 5.600m2 kantoorruimte dat verdeeld is over twee bouwlagen.

“Het nieuwe gebouw van Enexis is een goed voorbeeld van het feit dat de duurzaamheidsambitie van een opdrachtgever tijdens de uitvoeringsfase nog verhoogd kan worden als de aannemer – in navolging van de ontwerpende partijen – ook zijn verantwoordelijkheid neemt op het gebied van duurzaamheid. En dat hebben we gedaan,” aldus Peter Spelt, projectleider van de bouwcombinatie Trebbe/Van Wijnen. “Naast de bouwcombinatie hebben ook de overige partners hier een belangrijke bijdrage aan geleverd.” Projectmanager Coenraad Op den Kamp van Enexis is erg in zijn sas met het eindresultaat: “Ik kijk met een positief gevoel terug op de samenwerking met Trebbe en Van Wijnen. De bouwploegen bestonden uit jonge en ambitieuze arbeidskrachten met een flexibele houding. Vooral in de planning dachten ze altijd creatief mee. Op het gebied van veiligheid stelden we hoge eisen gesteld en daar hebben ze voortreffelijk gehoor aan gegeven. Een toonbeeld van hoe het moet.”

Ambitie

Enexis vroeg in het programma van eisen om een zeer duurzaam en energiezuinig gebouw. Ook een hoge gebruikskwaliteit was erg belangrijk. Daar kwam de bouwcombinatie aan tegemoet. “Uiteindelijk hebben we zelfs meer gekregen dan we gevraagd hebben, zoals klimaatplafonds en LED-verlichting. Mede daardoor hebben wij ook het BREEAM Excellent certificaat gekregen,” concludeert Op den Camp. Het begon met hoge ambities in duurzaamheid en veiligheid. Dankzij de plezierige en deskundige samenwerking tussen Trebbe en Van Wijnen zag de netbeheerder deze ook daadwerkelijk verwezenlijkt.