Bouw dertig koopwoningen Bosgaarde Zeist feestelijk van start

‘Wensen voor de toekomstige wijk, verwerkt in de woningen’

Onlangs is Trebbe gestart met de bouw van de tweede fase van Bosgaarde Zeist. Deze fase omvat de realisatie van dertig koopwoningen. Om dit heugelijke moment feestelijk te markeren, schreven de toekomstige bewoners  hun wensen voor de buurt op de eerste vloerplaat. Vervolgens legden wethouder Angéle Welting, Evert Jan Roelofsen namens Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch en Johan Bombach, directeur bij Trebbe deze vloerplaat.

Angele Welting, Wethouder Ruimtelijke ontwikkeling: “Met de bouw van dertig betaalbare koopwoningen in Bosgaarde zetten we weer een nieuwe en belangrijke stap in de ontwikkeling van de wijk Kerckebosch. Een wijk waar we in de ontwikkeling altijd aandacht hebben voor de natuur en de wensen van de toekomstige bewoners. Ik ben trots dat we met deze stap ervoor zorgen dat ook Bosgaarde een fijne plek wordt om te wonen.”

Bosgaarde een fijne plek voor iedereen

Bosgaarde wordt gerealiseerd in Kerckebosch Zeist. Kerckebosch is gelegen in Zeist-Oost en wordt al sinds 2006 vernieuwd door gemeente Zeist en Woongoed Zeist. Bosgaarde is het sluitstuk van deze herstructurering en bestaat uit vier bouwblokken, naar een ontwerp van SVP Architectuur en Stedenbouw. Drie bouwblokken omvatten in totaal dertig rug-aan-rugwoningen, bestemd voor de verkoop. Het vierde bouwblok biedt plaats aan de 27 sociale huurappartementen. Belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp zijn de groene, bosachtige omgeving en de hoge kwaliteit en uitstraling van de gebouwen. Johan Bombach vertelt dat juist de combinatie van deze uitgangspunten tot een succesvol project heeft geleid. “Wij ontwikkelden hier bijzondere woningen -  rug-aan-rug-woningen-, die geschikt zijn voor een specifieke doelgroep. Dat we deze woningen allemaal relatief snel verkocht hebben, bewijst voor mij dat we hier goede, aansprekende woningen hebben ontwikkeld. De duurzaamheidsambitie van de woningen, maar ook de leefomgeving Bosgaarde is hoog en daarmee een waardig sluitstuk van deze bijzondere wijk.”

 

plaatsen vloerplaat Bosgaarde
plaatsen vloerplaat zeist
Bosgaarde Zeist
Bosgaarde Zeist

Groen wonen nodigt uit tot ontmoeting

Wonen in de natuur, daarin is Kerckebosch een sprekend praktijkvoorbeeld van landschappelijke stedenbouw geworden. RROG Stedenbouw en Landschap heeft dit ook als uitgangspunt genomen voor de gebiedsinrichting. Bosgaarde wordt een landschappelijke woonbuurt met een sociaal karakter. Er wordt verbinding gezocht met de heide en het bos, door van Bosgaarde een licht glooiend gebied met ruimte voor de natuur, met onder meer bomen en zandgrond, te maken. Ook komt het sociale karakter van deze buurt volop tot uiting door de wandelpaden, ontmoetings- en speelplekken. Evert Jan Roelofsen, directeur bij Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch: “De samenwerking is tot dusver zeer goed geweest, de lijnen zijn kort en we weten elkaar te vinden. Wat ik heel mooi vind aan Bosgaarde is dat het plan met aandacht voor de natuur is ontwikkeld en ook met aandacht voor de natuur wordt gerealiseerd.”

Planning

Trebbe verkreeg de opdracht voor Bosgaarde Zeist vanuit een aanbesteding, uitgeschreven door Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch en Woongoed Zeist. De bouw van de sociale huurappartementen startte eind 2022 en het laatste appartement wordt naar verwachting begin 2024 opgeleverd. De verhuur van de sociale huurwoningen gaat via Woningnet. De bouw van de koopwoningen startte begin 2023, naar verwachting wordt het eerste kwartaal van 2024 de laatste woning opgeleverd.

Wijkvernieuwing Kerckebosch Zeist

De gemeente Zeist en woningcorporatie Woongoed Zeist werken samen aan het levensloopgeschikt maken van deze wijk. Nieuwe of verbeterde voorzieningen komen in een bosrijke wijk waarin 1.000 nieuwe woningen in verschillende prijsklassen en types worden ontwikkeld, waaronder 58 prachtige vrije kavels. Voor de uitvoering van de plannen richtten de gemeente en Woongoed Zeist de Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch (WOM) op.