Nieuwbouw van een 200 bedden tellend hospitaal, dat het voormalige ziekenhuis Het Spittaal vervangt. Het nieuwe Gelre Ziekenhuis heeft zes bouwlagen en een bruto vloeroppervlak van maar liefst 32.000m². Op de begane grond is een bovengrondse garage van zo’n 3.000m². Deze parkeervoorziening bestaat uit één laag. Er kunnen ongeveer 160 auto’s gestald worden. Buiten het gebouw kunnen ook auto’s geparkeerd worden.

Ontwerp
Royal Haskoning maakte het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis in samenwerking met Wiegerinck Architecten. Het ontwerp is patiëntvriendelijk, flexibel en toekomstgericht. De flexibiliteit is niet alleen te vinden in het interieur en de mogelijke toepassingen, maar ook in groeimogelijkheden van de spreekuurunits, gecombineerde spreekonderzoekkamers en een flexibel kantoorconcept voor de administratieve functies. Het ontwerp werd gesplitst in casco en inbouw. Het casco is zodanig opgezet dat die vrijwel elke indeling toelaat. Van kantoorruimte tot polikamer. De helft van de circa 200 bedden in de kliniek is in eenpersoonskamers gerealiseerd.

Scheiding van functies
Bij het ontwerp is rekening gehouden met zoveel mogelijk flexibiliteit en verandermogelijkheden in de toekomst tegen lage kosten. Hierdoor is de hoofdmaatvoering anders dan gebruikelijk. Het gebouw heeft een duidelijke scheiding van functies. Daarbij is de hotfloor een belangrijke vleugel van het ziekenhuis. Hier zijn de complexe ziekenhuisfuncties gesitueerd zoals de operatiekamers, intensive care, spoedeisende hulp en laboratorium. In deze vleugel zit ook het meeste werk wanneer het gaat om de installatietechniek. Deze vleugel is als eerste ter beschikking gesteld aan de opdrachtgever, zodat het ziekenhuis de benodigde apparatuur erin kon plaatsen en daarmee kon testen. Zo beschikt het ziekenhuis over 100% noodstroom, voldoen de medische gassen aan de nieuwste normering en voldoen de OK's ruimschoots aan de nieuwste eisen van luchtbeheersing en infectiepreventie. Verder is veel aandacht besteed aan optimaal comfort voor patiënt en personeel; goed daglicht, veel frisse lucht en een zo aangenaam mogelijke beleving van het gebouw.

Levensduur
Door de scheiding van de functies bestaat het ziekenhuis uit twee delen, elk met een eigen levensduur. Daarbij zal de zogenoemde 'hotfloor' sneller verouderen dan de verpleegafdelingen, poliklinieken en kantoorruimten. De vernieuwingen in techniek gaan zo snel dat de hotfloor een levensduur van circa 20 jaar heeft en de rest van het ziekenhuis ongeveer 40 jaar. Door de opzet van een vrijstaand bouwdeel bestaat de ruimte om in de toekomst bijvoorbeeld naast de hotfloor een nieuwe te bouwen. Zo is het nieuwe ziekenhuis een mooi voorbeeld van hoe het ziekenhuis inspeelt op de marktvraag van vandaag én morgen. Bovendien is in beide gebouwdelen standarisatie het toverwoord. Zo hebben de spreekruimtes, poli's, verpleegafdelingen en gangen allemaal standaardmaten gekregen.

Bijzonder prefab gevelsysteem
Bijzonder aan de bouw is het gebruik van een prefab gevelsysteem. De voordelen van dit systeem zijn kostenbesparing en de snelheid waarmee het op te bouwen is. Het gevelsysteem bestaat uit een prefab binnenspouwblad dat is opgebouwd uit metalen C-stijlen en –regels, afgewerkt met een sandwichplaat. Aan dit binnenspouwblad zijn prefab gevelcomponenten gehangen die als buitenblad fungeren. Deze componenten bestaan onder andere uit delen met houten beschietingen en bakstenen. De bakstenen van deze elementen zijn koud op elkaar opgehangen aan speciale haken. Er is dus geen voeg zichtbaar. Door het gebruik van de staalprofielen ontstaat er een zeer stabiel en maatvast binnenspouwblad.

Verworven na concurrentiegeichte dialoog
Het project in Zutphen is verworven na een concurrentiegerichte dialoog na een Europese aanbesteding. De nieuwbouw gaat de geschiedenis in als het eerste Nederlandse ziekenhuis dat voor eigen rekening en risico gebouwd werd (zonder overheidssteun). Het ziekenhuis is dan ook een pilot van de nieuwe wetgeving WTZi (Wet Toelating Zorginstellingen).

 

 

Pagina's
Vacatures
Downloads
  • {{ page.title }}