Plantoelichting

Nieuwbouw in bouwteam-plus van een onderwijsgebouw in Ede voor de Christelijke Scholengemeenschap Het Streek. Het nieuwe gebouw voor VMBO, mavo en praktijkonderwijs heeft een bruto vloeroppervlak van 10.875 m2. Ook is een sporthal van 1.594 m2 gerealiseerd naast het schoolgebouw. De nieuwe unilocatie is bestemd voor 1.000 leerlingen, maar in het ontwerp is al rekening gehouden met een mogelijke uitbreiding van 200 leerlingen. Verder zijn er meer dan veertig parkeerplaatsen op eigen terrein gerealiseerd.

Kleinschaligheid vormt een belangrijke factor in de nieuwe school. Zo huisvesten er vier 'schooltjes' met een maximumgrootte van 250 leerlingen per afdeling in de vier vleugels van het gebouw. De brugklassers worden apart opgevangen, evenals de leerlingen voor het praktijkonderwijs. Daarnaast is er een aparte afdeling voor de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg en voor de mavo.

Leerlingen werken in lokalen die gelegen zijn rond kleinschalige leerateliers. Op die wijze is er overzicht, wordt er structuur aangebracht en blijven de lijntjes kort. Het grote voordeel van één gebouw is ook dat alle leerlingen gebruik kunnen maken van de praktijkruimtes, de werkplaatsen, het theater, het grand café en de dansstudio.

Het gebouw omarmt het schoolplein waardoor dit een verblijfsfunctie heeft vlakbij de sportvelden. Aan het schoolplein ligt de entree van de school. Door de transparante begane grond zijn hier ook de frontoffices zichtbaar die vanaf de aula (het ‘dorpsplein’) binnen toegankelijk zijn.

Duurzaamheidsaspecten

Duurzaamheid staat centraal bij de nieuwe school. Een jaarverbruik van veertien huishoudens kan opgewekt worden.

Zo is de school voorzien van zonnepanelen. Verder hebben CSG Het Streek en de sporthal een gezamenlijke WKO-installatie, die voor vloerverwarming en -koeling zorgt. Ook is het binnenklimaat te regelen per ruimte via ventilatielucht. Een gebalanceerd ventilatiesysteem voorkomt dat er energie verloren gaat door ventilatielucht.

Ook de verlichting is energiezuining door het gebruik van hoogfrequente energiezuininge TL-lampen. De verlichting is geschakeld met een aanwezigheidssensor en daglichtregeling.

Verder is het infiltratieriool duurzaam. Al het regenwater gaat naar het zogenoemde permeoriool. Is er teveel water voor deze waterafvoer dan gaat het overige water naar de wadi. Kortom: al het water gaat terug naar de natuur.

De nieuwbouw is een zogenaamde Frisse School, klasse B.

CSG Het Streek, Ede

Met oog voor kleinschaligheid en duurzaamheid creëerden wij een plek waar mensen zich veilig voelen en graag leren.

Pagina's
Vacatures
Downloads
  • {{ page.title }}