Veerkrachtige vrijdag bij Trebbe met Hein Stooker

Niet alleen privé, maar ook op ons werk hebben we allemaal weleens te maken met kleine en grote problemen, uitdagingen en tegenslagen. Hoe bied je die het hoofd? Wie veerkrachtig is, heeft een bepaalde souplesse in het omgaan met voor- en tegenspoed. In de serie Veerkrachtige vrijdag vertellen medewerkers hoe zij omgaan met de uitdagingen van deze tijd. Vandaag deelt Hein Stooker, directeur bij Trebbe Wonen, wat voor hem veerkracht is en waarom volgens hem juist evenwicht tussen de kernwaarden van belang is.

Wat maakt werken bij Trebbe leuk?

“Vroeger wilde ik brandweerman worden; een echte jongensdroom. Uiteindelijk koos ik toch voor bouwkunde na de middelbare school. Ik denk dat de voorliefde voor de bouw in genen zit. Mijn vader was hoofd bouwtoezicht bij de gemeente Enschede en mijn opa stadsarchitect bij de gemeente Utrecht. Na mijn opleiding ben ik bij een architect aan de slag gegaan. Dit was ten tijde van de vorige echt diepe crisis, eind jaren 70, begin jaren 80. Vanuit dat architectenbureau werkte ik bij een zorginstelling voor de helft van mijn tijd. De andere helft van mijn tijd ging ik bij Trebbe aan de slag. Ik stroomde in op de afdeling projectontwikkeling, dat paste goed bij me en dat doet het nog steeds. Ik draag de combinatie van architectuur, creativiteit en haalbaar maken van projecten een heel warm hart toe. Ik werk nu 37 jaar bij Trebbe, dus ik kan wel concluderen dat ik het werken bij Trebbe leuk vind.

Trebbe is bijna een onderdeel van mezelf geworden. Het is een familiebedrijf, kent korte lijnen en als er snel een besluit genomen moet worden, dan kan dat ook. In de 37 jaar dat ik bij Trebbe werk, heb ik drie generaties Trebbe gekend. Het is bijzonder om te zien hoe iedere generatie iets nieuws in het bedrijf brengt en daarmee ook zorgt voor de toekomstbestendigheid van Trebbe. De sfeer binnen Trebbe is goed. Ik waardeer de vrijheid en de kansen die je bij Trebbe krijgt het meest. Zelf ben ik wars van autoriteit en ik word niet graag in een keurslijf gedrongen. Trebbe is een bedrijf dat ruimte geeft. Ruimte aan goede initiatieven en ideeën maar ook ruimte voor kwalitatief hoogwaardige en mooie dingen. Voor mij zijn de Boulevard-toren in Enschede en het Dinkelpark in Groningen daar fantastische voorbeelden van. Maar ook de ontwikkeling van het duurzame PassiefBouw woonzorggebouw aan de Molenstraat te Apeldoorn.”

Hoe lever je vanuit jouw werk jouw bijdrage aan onze ambitie ‘Nederland mooier maken’?

“De afdeling projectontwikkeling levert een belangrijke bijdrage aan de ambitie van Trebbe. Wij denken goed na over hoe wij een gebied, een wijk of een straat inrichten. Wij beantwoorden de vraag waar en hoeveel groen er wordt opgenomen en hoe je de woningen zo ontwikkelt dat mensen daar fijn wonen. Een directeur van een ontwikkelaar waar wij mee samenwerken omschreef zijn werk als ‘ik maak mensen gelukkig’, dat is kort gezegd inderdaad wat wij doen. Binnen Trebbe willen we goede dingen maken voor een nette prijs. Wat wij doen moet er over honderd jaar nog zijn. Dit maakt ook dat wij in staat zijn over onze eigen grenzen naar de positie van onze opdrachtgever en eindgebruikers te kijken.”

Trebbe werkt vanuit drie kernwaarden (betrokken, ondernemend & betrouwbaar) welke spreekt jou het meest aan en hoe geef je daar invulling aan?

“Betrouwbaarheid vind ik erg belangrijk. Dat probeer ik echt uit te stralen in wat ik doe. Betrouwbaarheid levert succes op, is het niet nu dan wel op de lange termijn. Ondernemend vind ik ook erg belangrijk. Door kansen te zien, te pakken en te verzilveren word je succesvol in wat je doet. En als laatste betrokkenheid, dat betekent voor mij dat als je ergens aan begint, je het ook afmaakt. Het succes van deze drie kernwaarden zit in het onderlinge evenwicht. Dit geldt voor mij privé, als in mijn werk, als in Trebbe algemeen. Neem nu projectontwikkeling. Om je werk goed te kunnen doen, moet je betrouwbaar en betrokken zijn. Maar zonder een ondernemende inslag kom je nergens. Een ontwikkeltraject heeft in het begin nog zoveel onzekerheden, mogelijkheden, kansen en risico’s en het is zo’n breed vakgebied. Dat is wel het mooiste van ons vak; de vele facetten die in het werk zitten.”

Deze tijd vraagt om veerkracht, wat betekent dit voor jou en hoe geef je daar invulling aan?

Trebbe is een veerkrachtige organisatie. Ik ben ongelooflijk trots hoe iedereen met de veranderingen is omgegaan. Het is heel mooi om te zien hoe iedereen de betrokkenheid en verantwoordelijkheid heeft getoond om het werk door te laten gaan. Veerkracht betekent voor mij dat je je niet verzet tegen wat er op je afkomt, maar juist gaat meebewegen op de situatie die er ligt en dat je al zo goed mogelijk anticipeert op dat wat er op je afkomt. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik PuurWonen. Een zeer betaalbare koopwoning om de woningbouwproductie aan te jagen zodat we ook de starter op de woningmarkt van goede huisvesting kunnen voorzien. Want ook al is er sprake van een internationale pandemie, het probleem op de woningmarkt duurt ook voort. Bij Trebbe kunnen we door onze gezamenlijke inventiviteit en inzet een bijdrage aan de oplossing van dit probleem.

Wat is jouw veerkrachtige tip?

“Blijf positief’; houd vertrouwen, blijf creatief, denk in kansen en behoud de positieve dingen die we ook in deze crisis met elkaar ontdekken.”