Categorie: Actueel
Auteur: Bianca Wolbers
Datum: 20-12-2017

Een blik in het leven van woonconsulent Bianca

Dat ik het als woonconsulent bij Trebbe ontzettend naar mijn zin heb is volgens mij wel duidelijk. Man, wat krijg ik vreselijk veel energie van deze enorm veelzijdige job. Werkelijk geen dag is hetzelfde. Een goede combinatie van bewonerscontact, teamwork en organisatie maken van elke dag een feestje.

Geen groter contrast

Een maand of vier geleden hebben we onze “intrek” genomen in een prachtig oud pand in het Spijkerkwartier. Het is een groene wijk met prachtige monumentale herenhuizen en beschermd stadsgezicht. Geen woning is hetzelfde en de diversiteit aan bewoners is enorm. De prachtige stadstuinen die vaak door bewoners worden onderhouden zijn met recht ontdekkingen. Tot een jaar of tien geleden stond deze wijk bekend als de rosse buurt van Arnhem. De wijk is inmiddels enorm aan het floreren. Particuliere woningen, studentenhuizen en huurwoningen wisselen elkaar af. Soms denk je dat er geen groter contrast kan zijn.

Ambitieus en uitdagend

In deze wijk zijn wij bezig voor Woningcorporatie Mooiland met het groot onderhoud van 188 appartementen verdeeld over 17 woongebouwen. Voor de eerste twee fases die bestaan uit 9 woongebouwen (86 appartementen), hebben wij ook de energetische maatregelen meegenomen. Wij brengen daarmee het energielabel van deze appartementen naar minimaal een label B. Een ambitieus en uitdagend project waar voorafgaand aan de uitvoering heel wat bij komt kijken.

Bewonerstraject in werking

Naast de werkvoorbereiding wordt ook het bewonerstraject in werking gezet. Wij houden onder andere informatieavonden. Moeten minimaal 70% akkoord binnen halen om naast de groot onderhoud werkzaamheden ook de energetische maatregelen te kunnen uitvoeren. We voeren gesprekken met bewoners, de zogenaamde warme opnames en organiseren keuzemomenten. Daarnaast zorgen wij ervoor dat de bewoners twee weken voor start uitvoering een (digitale) dagplanning van ons ontvangen. Hierin staat exact aangegeven wat ze kunnen verwachten, wat er van hen wordt verwacht en wat de overlast zal zijn. Wij richten een rustwoning voor ze in waar ze tijdens de verbouwing een boek kunnen lezen, kunnen douchen, koken of lekker kunnen ontspannen. En zorgen ervoor dat ze met vragen altijd bij ons terecht kunnen.

Een grote glimlach is genieten

Tijdens dit traject hebben vooral de warme opnames, (inmiddels ruim honderdvijftig) gesprekken met bewoners, indruk op me gemaakt. Een diversiteit aan leefsituaties, karakters en achtergronden en een aantal ingrijpende gebeurtenissen, zetten me dikwijls weer met beide voeten op de grond. We horen prachtige verhalen van bewoners welke al meer dan veertig jaar in deze wijk wonen. Komen in typische “studentenhuizen”, keurig ingerichte appartementen en loop ik regelmatig te watertanden bij alle authentieke details en perfect gestylde ruimtes. En laat ik eerlijk zijn, echt niet iedereen is blij met onze komst. Maar als we de bewoners na de opname met een grote glimlach op hun gezicht kunnen achterlaten, is onze missie geslaagd. Daar geniet ik echt van.

Korte lijnen, eerlijkheid en humor

Dat samenwerken, communicatie en een soms creatieve mindset nodig zijn om dit alles tot een succes te maken mag wel duidelijk zijn. En daar komt Team Spijkerkwartier in beeld. Dit enthousiaste team, bestaande uit onze “collega’s” van opdrachtgever Mooiland en collega’s van Trebbe staat “als een huis”. Korte lijnen, eerlijkheid en een flinke dosis humor maken dit een ontzettend fijn en prettig team om in te werken.

Geen standaard

Inmiddels zijn we samen volop in voorbereiding voor fase 3 en 4. 102 appartementen verdeeld over 8 woongebouwen. De warme opnames met de bewoners zijn uitgevoerd, de planning wordt uitgewerkt en we brainstormen over hoe het misschien anders of (nog) beter kan. Dat dit project geen standaard “vijftig in een rij” renovatie betreft maakt de uitdaging alleen maar groter. En wat mij betreft ook leerzamer en mooier.

Tijd om de balans op te maken; trots!

Nu we bijna tegen de kerst aanlopen en de balans aan het opmaken zijn, voel ik me trots! Trots op de ruim 40 mannen buiten die ontzettend veel werk hebben verstouwd. Op Team Spijkerkwartier binnen, die alles voor elkaar over hebben en er samen voor gaan. Op de ruim 80 bewoners, die een meer dan ingrijpende verbouwing achter de rug hebben. En op het resultaat, dat soms iets langer op zich laat wachten dan oorspronkelijk de bedoeling was. Acht appartementen hebben we vanwege onvoorziene werkzaamheden moeten uitstellen naar volgend jaar.

Bijzonder jaar

Wij gaan straks genieten van een welverdiende (al zeg ik zelf) kerstvakantie. En dan kijk ik terug op een bijzonder speciaal jaar. Een jaar dat me kansen heeft geboden, heel veel plezier heeft gebracht en waar ik met een voldaan en tevreden gevoel op terug kijk. Ik hoop dat jullie hetzelfde kunnen zeggen! Heel fijne feestdagen allemaal…


Contactpersoon: Bianca Wolbers

Email: b.wolbers@trebbe.nl

Bianca is woonconsulent bij Trebbe BestaandWonen. Zij richt zich op de communicatie, het voorbereiden begeleiden van bewoners tijdens groot onderhoud en/of renovatie. Bianca  is de schakel tussen de bewoners, woningcorporatie en de uitvoering.

Gerelateerd nieuws