Afvalreductie bij Trebbe BestaandWonen

Binnen Trebbe werken we aan de verdere verduurzaming van onze bedrijfsvoering. Afvalreductie past daar uitstekend binnen en dat wordt binnen verschillende kenniscentra enthousiast opgepakt. Zo ook bij BestaandWonen. Het eerste projectteam dat aan de slag ging met afvalreductie was het team van 88 woningen en 79 appartementen in Cuijk bestaande uit Ger Huizing, Edsard Koops, Jeroen Hooijer, Rick Bouwhuis, Twan Sengers en Dylan Grauss. De afvalreductie op dit project werd gestart door Ger Huizing, hoog tijd dat hij hier meer over vertelt.

Nieuwe dingen doen is ook duurzamer dingen doen

De wens van Ger om aan de slag te gaan met afvalreductie komt voort uit eigen initiatief “Ik vind het leuk om met nieuwe dingen bezig te zijn of mijn werk te verbeteren. Bij Trebbe krijgen we hier alle ruimte voor.” vertelt Ger. “Afvalscheiding is van groot belang. We kunnen niet onbeperkt grondstoffen blijven winnen en zo onze aarde uitputten. En niet geheel onbelangrijk, we besparen ook gewoon kosten door ons afval te scheiden.” Ger wilde eigenlijk bij het Spijkerkwartier in Arnhem al starten met een betere afvalscheiding, maar daar was te weinig ruimte voor een milieustraat. Dat is ook wel de grootste uitdaging in afvalscheiding binnen BestaandWonen. Doordat gebouwd wordt in bestaande woonwijken is er vaak niet voldoende ruimte voor een volledige milieustraat. Ger sprak toen met zichzelf af dat hij het volgende project dat hij ging doen hiermee aan de slag wilde. Ger ging naar een project in Elst. “Daar startten we met een bak voor bouw- en sloopafval en één voor papier. Het lukte nog om dit verder uit te breiden met een bak voor puin, plastic en hout, maar we konden niet onze volledige afvalstroom scheiden vanwege ruimtegebrek.” Toen Ger naar Cuijk ging en daar wel voldoende ruimte had ging hij direct over tot actie om een volledige milieustraat in te richten.

Aan de slag in Cuijk

Jeroen regelt direct dat er bij de gemeente Cuijk een vergunning voor een afvalstraat werd aangevraagd. “Dit ging boven verwachting goed, want we kregen de vergunning zonder noemenswaardige problemen.” In Cuijk wordt een afvalstraat ingericht met de stromen bouw- en sloopafval, puin, plastic, hout, folies, glas, asbest lijkend materiaal, papier/karton, oud ijzer en huishoudelijk afval. Omdat er geen sprake is van afval van Ytong of isolatie worden deze twee containers achterwege gelaten. En dan staat de afvalstraat en dan? “Dan is het zaak om ervoor te zorgen dat iedereen ook echt zijn afval gaat scheiden. Dat is goed gelukt naar mijn mening. We hebben in Elst al een toolbox gehouden samen met Van Dalen (de afvalverwerker), dit hebben we in Cuijk ook weer gedaan. Met name het uitlichten van de kostenbesparing en het feit dat we geen afval maar grondstoffen weggooien hebben een belangrijke rol gespeeld in de implementatie.” Daarnaast heeft Ger in het begin controlerondes gelopen. “En ik liet elke keer weer zien wat niet en wat wel goed ging. Daardoor loopt het nu hartstikke goed. Je ziet ook echt dat het scheiden van afval een soort sport aan het worden is op deze bouwplaats. En dat terwijl afvalscheiding bij renovatie natuurlijk best ingewikkeld kan zijn. Binnen BestaandWonen hebben we veel meer sloopwerk dan in de nieuwbouw. Vaak zijn de gesloopte onderdelen ook nog samengestelde grondstoffen. Om toch zoveel mogelijk aan afvalscheiding te doen, scheiden we de verschillende grondstoffen zoveel mogelijk. We halen bijvoorbeeld het glas uit de verwijderde dakramen als er even tijd over is. Zo zijn we toch productief bezig op momenten dat we moeten wachten. Ook maakte Ger de bouwopruimer verantwoordelijk voor het afval scheiden. “Hij houdt het nu goed in gaten en spreekt ook mensen aan. Dit gaat nu hartstikke goed.” Tijdens toolboxen geeft Ger aan hoe het gaat met het scheiden van de grondstoffen wat niet en wel goed gaat. “We zijn nu halverwege het project en het gaat erg goed moet de afvalscheiding. Dat mag ook zeker gevierd worden. Daarom heb ik de bouwplaatsmedewerkers getrakteerd op taart.”

De resultaten

Klinkende cijfers behaalde Ger met de afvalreductie in Cuijk. Het gemiddelde binnen Trebbe voor bouw- & sloopafval op de projecten ligt rond de 55%. Het team in Cuijk behaalde een mooie 33%. Een daling van ruim 20%. “Die daling vertaalt zich naar een kostenbesparing. Maar minstens zo belangrijk, wij werken met grondstoffen het is zaak dat we daar op een zorgvuldige wijze mee omgaan, daar hoort ook een goede afvalscheiding bij.” Ger is dan ook tevreden met het behaalde resultaat. Maar achteroverleunen dat gaat hij zeker niet doen. “Ik zie nog wel ruimte voor optimalisaties. Zo wil ik de volgende keer ook de bewoners tijdens de opruimdagen het afval laten scheiden en ik wil nog meer sturen op het nóg beter scheiden van het afval tijdens de bouw.” Ger heeft verschillende lessen geleerd tijdens dit traject. “De belangrijkste les die ik heb geleerd is dat je soms gewoon rustig moet beginnen met een vernieuwing en deze langzaam moet uitbreiden. Zo kan iedereen wennen aan de overgang en gaan ze uiteindelijk makkelijker mee in de verdere uitrol. En mensen mee moet nemen in behaalde resultaten, dan gaat het écht leven.” Op naar het volgende project, op naar een nóg betere afvalscheiding!