Drie Trebbe-projecten ingediend voor Nijmeegse Architectuurprijs

In Nijmegen wordt dit jaar weer de architectuurprijs uitgereikt. Havenkade Nijmegen, een duurzame en inclusieve leefomgeving,  het Hoofdgebouw Radboudumc, het meest duurzame ziekenhuisgebouw van West-Europa  én Park Fort Krayenhoff, 42 bijzondere appartementen in een natuurinclusieve leefomgeving zijn ingediend voor deze architectuurprijs en komen in aanmerking voor de publieksprijs. Er kan gestemd worden op deze projecten. Help onze projecten aan de winst en breng jouw stem uit!

Over de architectuurprijs

Het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) organiseert, in opdracht van de gemeente Nijmegen, voor de achtste keer de Architectuurprijs Nijmegen. Met de prijs wil het Architectuurcentrum de kwaliteit van de architectuur in Nijmegen bevorderen, goed opdrachtgeverschap stimuleren en architectuur bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

In totaal zijn voor de negende editie van de Nijmeegse Architectuurprijs 24 projecten voorgedragen, waaronder dus Havenkade Nijmegen, Hoofdgebouw Radboudumc en Fort Park Krayenhoff.

Breng je stem uit

Havenkade Nijmegen

Aan de Waalhaven is met een markante woontoren van 70 meter hoog een nieuw stuk skyline toegevoegd aan de stad Nijmegen. In opdracht van BPD, Talis en Portaal realiseerde Trebbe hier samen met KlokGroep 324 koop- en huurappartementen aan de Havenkade in Dijkkwartier Oost. De drie betrokken architectenbureaus hebben appartementen ontworpen in zeer uiteenlopende categorieën: van lofts en 2-,3- en 4-kamerappartementen tot penthouses. Behalve sociale huurappartementen komen er middeldure huurappartementen, sociale koopappartementen en vrije sector koopappartementen. Kortom een mooie mix aan doelgroepen door appartementen in diverse vormen en maten van 164 sociale huurappartementen voor Talis en Portaal tot 38 middeldure huurappartementen en 122 koopappartementen voor BPD.

Onder de woonblokken zijn parkeerplekken en een grote fietsenstalling gesitueerd. De gezamenlijke binnentuin verbindt de verschillende woonblokken met elkaar.

havenkade
havenkade5
havenkade4
havenkade3
havenkade2
Radboud6
Radboud5
Radboud4
Radboud2

Hoofdgebouw Radboudumc

In drie jaar tijd heeft FourCare - een bouwcombinatie waar Trebbe onderdeel van is -  het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc, naar een ontwerp van EGM architecten, gerealiseerd. Het academische ziekenhuis zette daarmee weer een (grote) stap in de richting van een moderne, zeer duurzame en toekomstbestendige zorginstelling. Het nieuwe hoofdgebouw heeft negen verdiepingen en twee kelderniveaus (45.000 m2 in totaal) en omvat vier lagen met poliklinieken, drie met verpleegafdelingen, twee staflagen, twee (voornamelijk ondergrondse) lagen voor techniek en ruimtes voor ontvangst, de hoofdentree van het Radboudumc, commercie en logistiek. Het ziekenhuis heeft 150 eenpersoons verpleegkamers en 24 bedden voor dagbehandeling. Het ziekenhuis voldoet aan de strengste  duurzaamheidseisen en is het eerste UMC in Nederland met het BREEAM Excellent certificaat. Het gebouw heeft een materiaalbesparende constructie, dunne vloervelden, veel prefab-onderdelen, 700 m² zonnepanelen, een WKO-installatie, waterbesparende maatregelen en verbruikt geen fossiele brandstoffen. Alle ontwerpkeuzes samen maken van het gebouw het duurzaamste ziekenhuis van West-Europa.

Park Fort Krayenhoff

In anderhalf jaar tijd heeft Trebbe Park Fort Krayenhoff 42 appartementen verdeeld over drie appartementencomplexen gerealiseerd, in opdracht van BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, naar een ontwerp van Orange Architects. Park Fort Krayenhoff is gerealiseerd in de jongste wijk van Nijmegen; Waalfront. Vroeger stond hier Fort Krayenhoff, een militair verdedigingswerk dat rond 1820-1824 werd gebouwd. Het fort heeft nooit zijn militaire functie hoeven te vervullen en raaktena verloop van tijd  in verval. Een klein deel van Fort Krayenhoff ontkwam aan de slopershamer: het muurwerk aan de rivierzijde bleef behouden en werd opgenomen in de kade. Zo’n rijke geschiedenis mocht niet verloren gaan. Op de plek waar Fort Krayenhoff vroeger stond, zijn met de realisatie van Park Fort Krayenhoff de contouren van de vesting weer zichtbaar. De oude fortmuren en de gracht vormen de basis voor het groene Park Fort Krayenhoff én de natuurlijke zichtlijn waarlangs drie kleinschalige parkpaviljoens, met ieder veertien appartementen, zijn gerealiseerd.

default
default