De vijf voor… goede, gezonde leefomgevingen.

In ‘De vijf voor’ geven Trebbe-collega’s je tips voor allerhande onderwerpen. Van tips voor goede, stabiele samenwerkingen tot tips voor ondernemerschap, van tips om te komen tot de beste uitvraag tot tips voor de beste manier van herstructureren en nog veel meer. Als ontwikkelende bouwer maken we grote impact op onze samenleving, nu en morgen. Want wat we nu bouwen staat er over vijftig jaar nog. En dat is een hele verantwoordelijkheid. Daarom deelt Hein Stooker, directeur bij Trebbe, vijf tips voor de ontwikkeling van goede, gezonde leefomgevingen.

20 woningen Enschede voor Trebbe Bouw
Harderwijk Tinnegieter koop

Tip 1: Kies voor meervoudige toekomstwaarde

We ontwikkelen en bouwen voor de continuïteit van onze onderneming maar voelen bij al onze ontwikkelingen de verantwoordelijkheid om gebieden en plannen met toekomstwaarde te realiseren waar mensen gezond en prettig wonen. Dit levert op korte, middellange en lange termijn altijd het meest op.

Door een gezonde leefstijl te stimuleren binnen een duurzame, groene leefomgeving met ruimte voor ontmoeting stimuleren we het welzijn van bewoners. In combinatie met woningen met een gezond binnenklimaat leveren we zo een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van bewoners. Hierdoor daalt het ziekteverzuim en de zorgkosten, en dat scheelt uiteindelijk de maatschappij. Dit vraagt soms om keuzes die op het eerste oog ten koste gaan van de financiële parameters, maar leveren meerwaarde op. Naast gezondheid kan het ook zo zijn dat in een project een specifieke uitdaging leidend is. Neem bijvoorbeeld het woningtekort voor starters. In samenwerking met onze partners ontwikkelden we onder andere in Enschede en Harderwijk woningen die we onder de marktwaarde in verkoop brachten om starters een kans op de woningmarkt te bieden.

Tip 2: Creativiteit en lef tonen loont

Juist in een tijd waarbij de wereld, en daarmee de markt, ontzettend in beweging is en de ene verandering over de ander heen lijkt te komen, is het van vitaal belang om creatief te blijven. Creatief door te kijken naar onconventionele methoden en door zo nu en dan buiten gebaande paden te gaan. ‘Door buiten de lijntjes te kleuren maak je een nieuw schilderij’. Digitalisering en datagestuurde ontwikkeling bieden veel mogelijkheden en ondersteunen inzicht in het analyseren van de ontwikkelopgaven, maar uiteindelijk maakt de menselijke factor het verschil. Daarvoor is het ook van groot belang dat de samenstelling en sfeer in de ontwikkelteams de basis en ruimte bieden om creativiteit te stimuleren.

Tip 3: Kies ook voor andere disciplines en participeer

Twee weten meer dan één. Haak eens andere specialisten aan binnen gebiedsontwikkelingen. Zo kwamen we er bijvoorbeeld -met een ingeschakelde ecoloog- achter dat het voor de biodiversiteit veel beter is om hagen gemengd met bloeiende planten in te zetten in plaats van gewone hagen. Eigenlijk heel logisch. Met de inschakeling van een bouwbioloog ontwikkelen we woningen met het Gezond Woningkeur. Dit is een keurmerk dat op maar liefst tien thema’s de woningen en de leefomgevingen toetst. Zo zijn de bewoners verzekerd van een gezonde woning.

Participatie met de buurt en toekomstige bewoners is geen bedreiging maar een kans. Door te participeren krijgen omwonenden de kans al hun kennis in te brengen. Zij kennen de omgeving beter dan wie dan ook en weten wat echt waarde toe kan voegen aan de omgeving en waar de bedreigingen liggen. Het kost tijd aan de voorkant, maar het levert veel op. Daarnaast werken we gelijk aan het draagvlak voor de ontwikkeling en verkleinen we het risico op bezwaarprocedures. Door toekomstige bewoners al in een vroeg stadium mee te nemen in de ontwikkeling ontstaat een beter inzicht in de wens van de klant. Dit verkleint het afzetrisico door beter op de wens van de klant afgestemde projecten.

Tip 4: Kies bewust voor klimaat en duurzaamheid

Als gezegd, als ontwikkelende bouwer hebben we een enorme verantwoordelijkheid, ook op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Dat geldt voor onze ontwikkelingen en onze bouwwijze. Een belangrijke stap daarin is het stapsgewijs minimaliseren van onze CO2-footprint om straks onze bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen van het akkoord van Parijs in 2030. Dat doen we onder meer door te industrialiseren in ons bouwproces en steeds vaker te kiezen voor materialen die biobased en/of toekomstbestendig zijn en verantwoorde, gecertificeerde materialen zoals bijvoorbeeld FSC /PEFC gecertificeerd hout.

Maar ook het eerder genoemde ontwikkelen van groene leefomgevingen, met CO2 compenserend aanplanten van bomen en andere groenvoorzieningen, zoals erfafscheidingen, gevelbeplanting, enzovoort. Door te anticiperen op de opvang van de gevolgen van de klimaatverandering kunnen we met onder andere landschappelijke elementen voor retentie van water bij piekbelasting door zware regenbuien en buffering voor droge periodes, bijdragen aan een duurzame, natuurinclusieve en klimaatadaptieve leefomgeving.

De vijf van Hein2
woningen Ecodorp Nijmegen voor Trebbe Bouw

Tip 5: Denk ook aan sociale duurzaamheid

Mensen zijn sociale wezens en moeten elkaar kunnen ontmoeten. Zeker nu de samenleving snel verandert door individualisering, toenemende vergrijzing, het scheiden van wonen en zorg en andere samenstelling van huishoudens. Door te kiezen voor en het faciliteren van collectiviteit in onze leefomgevingen en goede, gezonde omgevingen en gemeenschappelijke faciliteiten mee te ontwikkelen, stimuleren we ontmoeting en interactie. Maar we gaan verder dan dat, wij gaan met ons concept WoonZaam voor gemeenschapszin in de wijk. Zo kunnen we gelijkgestemden huisvesten en faciliteren we ook na oplevering -al dan niet met inzet van lokale partijen -aanvullende services en diensten.

Uiteindelijk gaat het om het totaalplaatje

Uiteindelijk gaat het bij goede, gezonde wijken om het totaalplaatje. Is er sprake van voldoende diversiteit in de ruimste zin van het woord? Een wijk wordt voor een belangrijk deel bepaald door de kwaliteit van de omgeving. Als de openbare ruimte met groenvoorzieningen goed is ontworpen en de sociale samenhang in de wijk is goed, dan kan ook met ingetogen architectuur een prachtige wijk ontstaan. Door juist te kijken naar het totaal, ontstaat een enorme kans om vanuit betaalbaarheid een hele goede, toekomstbestendige wijk te realiseren waar mensen hun woongeluk kunnen vinden. Dat noemen we ‘Samen bouwen aan geluk’. En daar doen we het uiteindelijk voor

Heb jij nog een goede tip, of wil je in gesprek? Neem dan contact op met Hein Stooker, directeur bij Trebbe.

Hein Stooker,

088 259 00 08

stooker@trebbe.nl