Nieuw Fenne Enschede

Opdrachtgever(s)

  • Domijn
  • Trebbe

Architect(en)

Locatie

  • Enschede

Status

  • Gerealiseerd

Beweging brengen op de Nederlandse woningmarkt

Kracht: PuurWonen-concept, complete eengezinswoningen zeer betaalbaar: vanaf € 210.000,-, industrieel bouwen, NieuwePortiek

20 betaalbare koopwoningen Nieuw Fenne

Aan de Wicher Nijkampstraat en de Tuinbouwstraat in Enschede waar voorheen duplexwoningen stonden, ontwikkelde Trebbe Nieuw Fenne. Om jonge gezinnen, starters en alleenstaanden een kans op de woningmarkt te geven is ingezet op de ontwikkeling van twintig complete betaalbare eengezinswoningen, bestemd voor de sociale koop. De interesse in de woningen was groot, ruim 800 geïnteresseerden meldden zich. De woningen waren dan ook binnen enkele weken allemaal verkocht.

Betaalbare woningen snel ontwikkeld en gerealiseerd met Trebbe PuurWonen

De woningen zijn met inzet van Trebbe PuurWonen ontwikkeld. PuurWonen biedt een volledig uitgeengineerd product en is nagenoeg volledig geïndustrialiseerd. De woningen worden gerealiseerd met GevelKlaar; een kant-en-klare gevel voor de woningen. Dit systeem bestaat uit geïsoleerde prefab gevels met kozijnen en keramische steenstrips. De steenstrips worden volledig gerobotiseerd aangebracht. Ondanks het geautomatiseerde productieproces ontstaat er een authentieke gevel waardoor het vertrouwde straatbeeld van gemetselde woningen ook in details intact blijft. Ook wordt de prefab trapmodule ingezet. De trappen worden geprefabriceerd en al voorzien van gevulde leidingkokers. Op de bouwplaats worden de modules als één geheel in de woning gehesen en afgemonteerd. Deze geïndustrialiseerde toepassingen dragen bij aan een sneller en efficiënter bouwproces. En wanneer de processen efficiënter zijn, uren effectiever ingezet kunnen worden en de doorlooptijd korter is, dan wordt de kostprijs beheersbaar.

Nieuw Fenne; goed ingepast, compleet, betaalbaar en duurzaam

De woningen zijn ontworpen door Peters & Lammerink architecten. Er is gekozen voor een robuuste metselwerkarchitectuur die goed aansluit op de omliggende omgeving en tegelijkertijd hebben de woningen een eigen identiteit. Aan de Wicher Nijkampstraat worden negen woningen gebouwd en aan de Tuinbouwstraat komen elf woningen. Er worden in totaal twee verschillende types woningen gerealiseerd. Een woningtype met twee slaapkamers en een woningtype met drie slaapkamers. De woningen zijn met een EPC van 0,2 50% duurzamer dan de wettelijke norm, door onder andere optimale isolatie, onderhoudsarme materialen, zonnepanelen en een warmtepomp. Dat betekent betaalbare woonlasten en een hoog wooncomfort.

Naast de twintig koopwoningen ontwikkelde en realiseert Trebbe aan de Wicher Nijkampstraat ook twaalf NieuwePortiekwoningen voor woningcorporatie Domijn. Deze woningen zijn vooral geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens  en worden ook industrieel geproduceerd. De woningen zijn duurzaam, door onder andere optimale isolatie, onderhoudsarme materialen, zonnepanelen en een elektrische warmtepomp. Dat betekent lage energielasten en een hoog wooncomfort voor de toekomstige bewoners. De twaalf portiekwoningen worden gebouwd door Trebbe en zijn ontworpen door Peters en Lammerink architecten. Het ontwerp is geïnspireerd op de architectuurstijl van de vijftiger jaren. Hierdoor sluiten de woningen goed aan op de bestaande omgeving.

Deel dit project op social media