Start bouw appartementencomplex Tender in de Grunobuurt Groningen

De bouw van het appartementencomplex Tender in de Grunobuurt in Groningen is officieel gestart. Volgens een eeuwenoude traditie legden Rik van Niejenhuis, wethouder gemeente Groningen, Esseline Schieven, algemeen directeur bestuurder bij woningcorporatie Nijestee en Hein Trebbe jr., directeur bij Trebbe, een munt onder de eerste paal. Voor het geluk tijdens de bouw, en alle jaren daarna. Het appartementencomplex Tender is het zevende gebouw in de omvangrijke herstructurering van de Grunobuurt en biedt plaats aan 115 appartementen bestemd voor sociale huur, middenhuur en koop.

Tender; een plek voor een brede doelgroep

Bijzonder aan het woongebouw Tender is dat Nijestee probeert de woningmarkt voor starters bereikbaar te maken. In Tender biedt Nijestee zeven goedkope koopwoningen aan. Dit past in het beeld om in de Grunobuurt ruimte te bieden aan een brede doelgroep: jong, oud, wonen met zorg, inkomensonafhankelijke huur, sociale huur en middenhuur. Het appartementencomplex Tender wordt vanuit een intensieve samenwerking tussen woningcorporatie Nijestee, architectenbureau De Zwarte Hond en ontwikkelende bouwer Trebbe gerealiseerd. Esseline Schieven, algemeen directeur bestuurder: "Nijestee realiseert weer 115 mooie, goede en betaalbare appartementen in de Grunobuurt. Dankzij de goede samenwerking met Trebbe, de Zwarte Hond en gemeente Groningen verloopt de wijkvernieuwing voorspoedig. We zijn trots dat we in dezelfde maand starten met de bouw van Tender en tegelijkertijd met de verhuur van Regulateur."

Tender biedt plaats aan 82 sociale huurappartementen, 26 middenhuurappartementen en zeven koopappartementen. Deze appartementen worden in verschillende types gerealiseerd, zo zijn er appartementen met twee slaapkamers, maar ook met één en drie slaapkamers. Ook is er plek voor één commerciële ruimte en gemeenschappelijke fietsenbergingen. Wethouder Rik van Niejenhuis: “Ik ben blij met de start van de bouw van dit appartementencomplex. Het is wederom een prachtig gebouw voor de Grunobuurt. We hebben in Groningen veel behoefte aan woonruimte. Met dit gevarieerde aanbod (sociale huur, middenhuur en koop) kunnen we veel mensen een mooie plek geven.”

Tender eerste paal
Tender eerste paal2

Volop ruimte voor duurzaamheid en ontmoeting

De hoogte van dit gebouw varieert van vier tot zeven bouwlagen. Het gebouw krijgt bijzondere accenten in het metselwerk. De daken worden voorzien van zonnepanelen en het gebouw wordt aangesloten op de collectieve verwarming van Warmtestad Groningen. Op het binnenterrein van Tender wordt een gemeenschappelijke binnentuin aangelegd, naar een ontwerp van Felixx Landschapsarchitecten. Hier is plek voor veel groen, meerdere wadi’s om water op te slaan, een pluktuin en plekken om te spelen en elkaar te ontmoeten.  De bouwtijd van Tender beslaat iets meer dan anderhalf jaar. Naar verwachting wordt dit appartementencomplex in het vierde kwartaal van 2024 opgeleverd. Hein Trebbe jr., directeur bij Trebbe: “Met Tender starten we hier het vierde appartementencomplex dat we vanuit deze fijne samenwerking  in de Grunobuurt mogen bouwen. Dat maakt me trots. Groningen is voor ons extra bijzonder, we mogen hier al meer dan tachtig jaar onafgebroken meebouwen aan, in en om de stad.”

Tender eerste paal1
Tender

Wijkvernieuwing Grunobuurt

Tender maakt onderdeel uit van de omvangrijke wijkvernieuwing Grunobuurt. Rond 2002 is door Nijestee samen met gemeente Groningen besloten om alle 450 bestaande, voornamelijk kleine sociale huurwoningen uit de jaren 20’, te slopen en volledig nieuw te bouwen met een grote mix aan woningtypes. Bewoners uit de Grunobuurt speelden tijdens het ontwikkelen van het stedenbouwkundig plan een grote rol in hoe de acht nieuwe gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte eruit komen te zien. Mede daardoor blijven de kwaliteiten van de oorspronkelijke wijk behouden. In totaal komen er circa 650 nieuwe woningen. Tender is het vervolg op Regulateur. De bouw van dit appartementencomplex werd gestart in 2021 en wordt in mei opgeleverd. Na Tender volgt nog een gebouw waarin wonen en het parkeren voor de gebouwen Tractie, Lampisterie en de toekomstige ontwikkelingen op het Nelf-terrein komen. Zo maken we samen een stadse en groene woonwijk met betaalbare woningen.

Samenwerking ontwikkelende partijen

Eerder werden de gebouwen Tractie en Lampisterie vanuit de intensieve samenwerking gerealiseerd. De samenwerking maakt het mogelijk optimaal te profiteren van elkaars specialistische vakgebieden. Elk bouwblok wordt door een andere architect binnen het architectenbureau opgepakt. Zo wordt de ervaring uit de eerdere ontwerptrajecten meegenomen en veranderen iedere keer accenten. Al met al een plezierige samenwerking, en dat is zichtbaar in het eindresultaat.