Groningen 107 appartementen Tractie

Expertise(s)

Opdrachtgever(s)

  • Nijestee Groningen

Locatie

  • Groningen

Status

  • Gerealiseerd

107 appartementen Tractie Groningen

Kracht: betaalbare huurwoningen, grote diversiteit aan typen en daardoor geschikt voor jong en oud

In de Grunobuurt-Noord in Groningen realiseert Trebbe in bouwteam van 107 huurappartementen voor woningcorporatie Nijestee. Het gebouw krijgt de naam Tractie en is een vervolg op de 101 appartementen Lampisterie die Trebbe begin 2020 opgeleverd heeft in de Grunobuurt-Noord.

Tractie krijgt 107 huurappartementen met een gemeenschappelijk binnenterrein waar geparkeerd kan worden. Het gebouw varieert in hoogte van 3 tot 7 bouwlagen. Bureau Zwarte Hond maakte het ontwerp voor Tractie. Het woongebouw heeft een divers programma met woningen voor de sociale huur en middenhuur: appartementen met drie of vier kamers, maisonnettes met entree op de straat en penthouses.

De namen van de nieuwe bouwblokken in de Grunobuurt, zoals Tractie en Lampisterie, verwijzen naar het spoorwegverleden van de wijk, dat aan de noordkant wordt begrensd door het spoor. De naam van de wijk is afgeleid van de woningbouwvereniging voor spoorwegpersoneel Gruno, die sinds de bouw vanaf 1920 het merendeel van de woningen in de wijk in beheer had.

Tractie is één van de acht nieuwe woongebouwen in de Grunobuurt, die grootschalig vernieuwd wordt. In 2003 werd besloten om de wijk grootschalig op te knappen. Bewoners uit de Grunobuurt hebben tijdens het ontwikkelen van het stedenbouwkundig plan een grote rol gehad in hoe de acht nieuwe gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte eruit komen te zien. Mede daardoor bleven de kwaliteiten van de oorspronkelijke wijk behouden bleven. Dat is te zien aan het patroon van straten en pleinen in de Grunobuurt.

Dit project in de media

Niets gevonden

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.

Deel dit project op social media