De Herberg Zwolle

Opdrachtgever(s)

  • Stichting De Herberg Zwolle

Architect(en)

Locatie

  • Zwolle

Status

  • Gerealiseerd

De Herberg: de weg naar een tweede kans

Kracht: hergebruik van materialen, samenwerkingsverband woningcorporaties

In Zwolle realiseerde Trebbe het eigentijdse opvanghuis De Herberg. Het opvanghuis biedt plaats aan vijftig daklozen en drugsverslaafden die geen huis en thuis hebben. De Herberg is ontwikkeld vanuit een samenwerkingsverband van de Zwolse woningcorporaties deltaWonen, Openbaar Belang en SWZ, Beter Wonen (IJsselmuiden), Beter Wonen Vechtdal (Hardenberg), Salland Wonen (Raalte), Vechthorst (Staphorst/Dalfsen), DES/Wetland wonen (Genemuiden/Vollenhove), Woonconcept (Meppel) en RIBW Zwolle. De uitspraak van een dakloze, die vocht voor een tweede kans in de maatschappij, is het fundament voor het concept van het gebouw.

De nieuwbouw bestaat uit drie bouwlagen en kent drie afdelingen: het voorportaal (primaire basisopvang), de nachtopvang (voor daklozen die al enige vorm van begeleiding krijgen) en het sociaal pension (de laatste halte voor een volwaardige terugkeer in de maatschappij, inclusief eigen woonruimte). Daarnaast voorziet De Herberg in kantoorruimten, keukens, diverse huis- en recreatiekamers, logiesverblijven, een receptie en twee dakterrassen.

Ook een tweede kans voor materialen

Dit project is extra bijzonder vanwege het hergebruik van materialen. Afval- en sloophout, restpartijen baksteen en kozijnen die ergens anders zijn afgekeurd door een foutieve maatvoering, krijgen bij De Herberg een symbolische tweede kans. Dit is terug te zien in de karakteristieke gevel. De verschillende kleuren planken, die staan voor het hergebruik, en de maatverschillen van de houten delen creëren samen met het metselwerk een uniek aanzicht. Het gebouw is niet in één oogopslag te doorgronden, zoals ook de bewoners niet eenvoudig in een hokje te plaatsen zijn.

Het doel van De Herberg is om de tijdelijke bewoners terug te leiden naar een regulier bestaan, met een zinvolle invulling van de dag en een eigen woonruimte. De Herberg is de weg naar een tweede kans.

Dit project in de media

Niets gevonden

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.

Deel dit project op social media