Trebbe en woningcorporatie UWOON werken samen aan comfortabel en zuinig wonen

Wijkvernieuwing Tinnegieter: bewoners betrekken eerste nieuwbouwappartementen

Zestien zeer energiezuinige appartementen en zestien gelukkige huurders: er waren de afgelopen dagen veel blije gezichten toen bewoners de sleutels kregen van hun nieuwbouwappartement aan de Margrietlaan in Harderwijk. Zoals Latifa El Ouamari. Zij woonde eerst aan de Margrietlaan 1. Toen haar woning werd gesloopt woonde ze tijdelijk in een ‘wisselwoning’ op nummer 24 en nu is haar appartement klaar. “Ik ben heel blij dat ik hier kon blijven wonen.”

Verwarmen en koelen

De moderne nieuwbouw telt zestien 3-kamer appartementen. Verwarmen gebeurt met een warmtepomp, die overigens ook kan koelen. Handig in hete zomers. Op het dak van het appartementengebouw liggen zonnepanelen. Door de zeer goede isolatie hebben de woningen energielabel A++++ en verbruiken weinig energie. Goed om wonen betaalbaar te houden en goed voor het milieu.

Goede keuze, blijven in Tinnegieter

Latifa El Ouamari (57) tekent met een grote glimlach het huurcontract van haar gloednieuwe appartement. In eerste instantie wilde ze graag weer een eengezinswoning voor haar zelf en haar zoon. Maar door medische problemen koos ze voor alles gelijkvloers. “Ik heb een goede keuze gemaakt. Ik wilde graag hier in de buurt blijven wonen. Hier heb ik alles.” Ze is ook blij met haar gasvrije woning: “Ik moest elk jaar bijbetalen. Daar ben ik nu gelukkig vanaf!”

Tinnegieter f1
Tinnegieter f2

Vernieuwing van de wijk Tinnegieter

De wijk Tinnegieter ligt pal achter winkelcentrum Tweelingstad. In 2020 werden al vijf woningen gerenoveerd. Aan de Margietlaan en Marijkelaan maken zestig bestaande huurwoningen plaats voor 78 nieuwe woningen. Het gaat om een mix van eengezinswoningen, seniorenwoningen, beneden-bovenwoningen en appartementen. Het gaat om zestig huur- en achttien koopwoningen. Het ontwerp van de woningen is van architect Cees de Bruin uit Zwolle. Bij de herontwikkeling wordt rekening gehouden met het veranderende klimaat. Zo komt er veel groen om ook overvloedig regenwater na hevige regenbuien te kunnen opvangen.

Volgende stap

Nu de eerste woningen zijn opgeleverd volgt de volgende stap. Naar verwachting start de sloop van de bestaande woningen begin 2023. Als de sloop is afgerond, start de bouw van de afrondende fase van de wijkvernieuwing. Dit zal waarschijnlijk in mei of juni volgend jaar zijn. Hein Stooker, directeur bij Trebbe: “Het is mooi om te zien dat we vanuit een integrale samenwerking samen vormgeven aan een vernieuwde, toekomstbestendige wijk. Met de intrek van de eerste bewoners, bereiken we een belangrijke mijlpaal. We ronden hier de eerste fase af en het is gelijk het startschot voor de volgende stap.”