Langezijds UT Enschede bekroond tot BNA beste gebouw 2024

De vakjury heeft de Faculteit ITC van de Universiteit Twente uitgeroepen tot Beste Gebouw van het Jaar 2024. Deze prestigieuze prijs benadrukt de waarde van architectonisch ontwerp voor de samenleving. Het winnende project combineert indrukwekkende transformatie en duurzaamheid.

Een uitstekend voorbeeld volgens de vakjury

De scherpe ingrepen van de architecten krijgen lof van de vakjury. Het gebouw is getransformeerd van sober en doelmatig tot een inspirerende onderwijsruimte. De unieke vorm van het gebouw is als voordeel benut en de installatietechniek is slim in de vloeren verwerkt.  Door warmteterugwinning en zonnepanelen te gebruiken, is het gebouw energiezuinig. De planten binnen zorgen voor een fijne sfeer en een goed klimaat. Hierdoor is het gebouw duurzaam, flexibel en klaar voor de toekomst. Studenten en onderzoekers voelen zich hier thuis en worden aangemoedigd om samen te werken en de interactie aan te gaan.

Transformatie Langezijds

Langezijds9
Langezijds1
Langezijds5
Langezijds2
Langezijds7
Langezijds3
ENSCHEDE_LANGEZIJDS_23_4R8A2937 (Large)
Het gebouw is door Trebbe, in bouwcombinatie met Dura Vermeer Bouw Hengelo, getransformeerd tot een uniek gebouw met een prachtig eindresultaat: modern en toekomstbestendig met veel ruimte, licht en comfort voor haar studenten en gebruikers. Dit alles naar een ontwerp van Civic Architects, VDNDP, Studio Groen+Schild en DS Landschapsarchitecten.

Duurzaam en toekomstbestendig

Langezijds is gelegen op de campus van de UT in Enschede. Het gebouw is 220 meter lang en 38 meter diep en is als techniekhal in 1970 gerealiseerd met twee bouwlagen. Het 13.783 m2 grote gebouw huisvest circa 700 studenten en medewerkers van de faculteit ITC, dat is de faculteit voor Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie.  Het slim omgaan met bestaande eigenschappen legde de basis voor een leefbaar duurzaam gebouw. De drie atria vormen kleine ecosystemen voor flora en fauna. De planten staan er in de volle grond, regenwater loopt van de glazen daken zo de vijvers in. Het dak heeft zonnepanelen en de bestaande zonwering is vanuit circulair oogpunt waar mogelijk hergebruikt. De zuidgevel is voorzien van horizontale zonwering om opwarming van het interieur in de zomer en beeldschermreflectie in de winter te voorkomen. Door de renovatie maakte gebouw Langezijds een labelsprong G naar A+++.

“Langezijds kan weer vijftig jaar mee. Ik vind dat wel prestige van de UT, dat hergebruik mogelijk is en dat niet alleen voor nieuwbouw gekozen is. En ik ben blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen want ik had deze bouw niet willen missen. Het nieuwe Langezijds is door het hoge afwerkingsmateriaal echt een plaatje van een gebouw met een bijzondere vloer, heel veel glas en met honderden gelamineerde eikenhouten kozijnen, dat maak ik nooit meer mee.”

Ruben Nijhuis, hoofduitvoerder
1170×640 ENSCHEDE_LANGEZIJDS_07_4R8A3289 (Large)
Hoofduitvoerder Ruben Nijhuis blikte eerder al terug op de bouwtijd van Langezijds. Lees hier zijn ervaringen terug.