Trebbe bouwt appartementen De Molenwiek sneller en hoger door prefab

Eind januari is bij een mooie zonsopgang de bouw van De Molenwiek in Almere Buiten gestart. Het komende jaar verrijst hier op de oude locatie van het gezondheidscentrum een woongebouw bestaande uit elf lagen met in totaal 76 sociale huurappartementen van woningcorporatie de Alliantie. Door het gebruik van een prefab betoncasco kan hoger en sneller worden gebouwd.

Concept

Trebbe realiseert De Molenwiek vanuit haar concept HoogWonen: een vaste basis voor appartementengebouwen met als voordelen snelle prijsvorming, vaste bouwkosten, keuze in energieconcept, een voorspelbaar proces en een hogere kwaliteit door te werken met vaste co-makers. “Het is mooi dat de Alliantie de voordelen van het conceptueel bouwen ziet en ons de mogelijkheid geeft om het concept verder door te ontwikkelen”, vertelt Antje de Groot, directeur bij Trebbe. Met inzet van een prefab casco trekt Trebbe de voordelen door naar de uitvoeringsfase en kan zij met haar concept nu appartementengebouwen tot circa vijftig meter hoog realiseren. Bijzonder aan het betoncasco is dat de vloeren al voorzien zijn van balkons in de fabriek. De bouwtijd voor de ruwbouw wordt met bijna vijftig procent ingekort. “Het casco wordt razendsnel opgetrokken, de verwachting is dat we één laag per week de hoogte in gaan.”

Duurzaam

Voor de opwekking van energie komen zonnepanelen op het dak. De appartementen worden verwarmd door individuele luchtwarmtepompen in plaats van aardgas. “Toen we hier een besluit over moesten nemen, was aardgasvrij nog niet verplicht in nieuwbouw. Omdat duurzaamheid op dat moment al wel hoog op onze agenda stond, hebben we daar bewust voor gekozen”, licht regiodirecteur Eddo Rats van de Alliantie toe.

Sociale huur

De wachtlijst voor woningen in Almere is lang. Met De Molenwiek en andere nieuwbouwprojecten komt de Alliantie tegemoet aan de groeiende vraag naar goede en betaalbare woningen. “We wijzen de helft van de geljksvloerse appartementen met voorrang toe aan 55-plussers. Op die manier kunnen zij wonen in een huis dat beter past bij hun situatie en kunnen we de eengezinswoning die vrijkomt weer verhuren aan een gezin. Onder ouderen is veel belangstelling voor het project.”

De Alliantie verwacht de woningen in het derde kwartaal voor verhuur aan te bieden op Woningnet en het project begin 2020 op te leveren. Meer informatie over het project is te vinden op www.de-alliantie.nl/molenwiek.