SWZ en Trebbe ronden honderdste woning af in renovatie Buxtehudestraat en omgeving in Holtenbroek Zwolle

'Een toekomstbestendige woning, met aandacht voor de bewoners'

In de Zwolse wijk Holtenbroek renoveren woningcorporatie SWZ en Trebbe 144 woningen aan de Buxtehudestraat e.o. Na de renovatie zijn de woningen weer klaar voor de toekomst en energiezuinig. Na een bouwtijd van zeven maanden is de renovatie van de honderdste woning afgerond. Deze bijzondere mijlpaal werd gevierd op de bouwplaats met alle bouwplaatsmedewerkers.

Nico van der Beek, projectmanager bij SWZ: “Het bijzondere aan deze renovatie is dat we niet alleen de huurwoningen renoveren. Ook kopers in de wijk kregen de kans om mee te doen met de renovatie. Echt uniek en goed voor de uitstraling van de wijk. We zijn nog niet klaar, maar wat wordt het mooi. Onze huurders wonen straks nog fijner en comfortabeler.”

Eric van der Ploeg, adjunct-directeur bij Trebbe: “Ik ben er trots op dat we samen met SWZ zoveel woningen toekomstbestendig maken en op deze manier bijdragen aan een betaalbare energielast. Dat we inmiddels de honderdste woning hebben afgerond, dat vieren we samen met de bouwplaatsmedewerkers. Zij zetten zich iedere dag weer in voor die toekomstbestendige woning, met aandacht voor de bewoners.”

Klaar voor de toekomst

De 144 sociale huurwoningen  liggen in de wijk Holtenbroek in Zwolle aan de Buxtehudestraat, Morleystraat, Lubeckstraat, Praetoriusstraat en Frobergerstraat. De werkzaamheden omvatten onderhoud, verduurzaming en de uitstraling van de woningen wordt onder handen genomen. Henk de Velde van KHV Architecten maakte het ontwerp. Ter Velde & Den Besten Ontwerp en Ingenieursbureau werkte de plannen verder uit. De kozijnen krijgen een nieuwe kleur, de buitenmuren worden opnieuw gesausd en het dak van de woningen krijgt een groter overstek. Dit overstek biedt plaats aan de vogels in het gebied. Een leuk detail is dat de woningen verschillende voordeuren krijgen, wat een unieke uitstraling aan de woning geeft.

feest
Buxtehudestraat

Hoger wooncomfort, lagere energielasten

Naast de uitstraling van de woningen, verbetert ook energiezuinigheid van de woningen na de werkzaamheden. Op de daken liggen straks zonnepanelen en het ventilatiesysteem wordt verbeterd. Van het dak, de buitenmuren en de beglazing wordt de isolatie verbeterd. Ook wordt de vloerisolatie aangebracht.

Voor de hele wijk

Naast de huurwoningen van SWZ zijn er ook koopwoningen in het plangebied gesitueerd. Bewoners van de koopwoningen ontvingen ook een aanbieding voor de renovatie en verduurzaming. Ook hier is betaalbaarheid het uitgangspunt. Trebbe voert de werkzaamheden aan de koopwoningen tegen kostprijs uit. Driekwart van de woningeigenaren is enthousiast over de plannen en een deel van hen heeft inmiddels de opdracht verstrekt. De eerste werkzaamheden startten in april van dit jaar. Inmiddels is het werk voor meer dan 75 % gereed. Als alles volgens planning verloopt worden de werkzaamheden begin volgend jaar opgeleverd.

Groen in de wijk

Binnen de renovatie is veel aandacht voor natuurinclusiviteit. Samen met de bewoners wordt nagedacht over het meer vergroenen. Dit zorgt ervoor dat het regenwater beter kan infiltreren en dat er meer groen in de tuin komt. Tijdens de renovatie worden de regenpijpen aan de voorzijde van de woningen afgekoppeld van het riool. Hierdoor komt er minder regenwater in het vuilwaterriool terecht. Bij grote regenbuien wordt zo de kans verminderd dat het riool overbelast raakt. Ook worden er nestvoorzieningen voor vleermuizen, mussen en zwaluwen aangebracht.