Sloop woningen Vinkhuizen Groningen van start

'Jongensdroom komt uit'

Buurtcorporatie De Huismeesters sloopt in Vinkhuizen Groningen 56 woningen. Er komen 52 eengezinswoningen en 37 appartementen voor terug. Op 4 juli startte officieel de sloop van de eerste woningen. Een bijzonder moment, waar de buurtcorporatie samen met buurtbewoners en ontwikkelende bouwer Trebbe bij stilstond.

Ingooien van ruiten

De sloop startte met het ingooien van de ruiten van één van de te slopen woningen. Een jongensdroom die uitkwam. ‘Dit heb ik altijd al eens willen doen’, grapt Richard. Hij woonde vroeger in één van de woningen die worden gesloopt. ‘Wij hadden als kinderen in deze buurt vroeger heel veel plezier. We speelden samen op de pleintjes achter de woningen. Natuurlijk haalden we wel eens kattenkwaad uit, maar een ruitje ingooien, dat hebben we nooit gedaan.’

Symbool voor nieuwbouw

De ruiten worden ingegooid met speciale stenen. ‘We noemen ze buurtbrickies’, zegt Bianca, medewerker wonen bij De Huismeesters. ‘Ze zijn gemaakt door mensen uit Vinkhuizen, onder vakkundige begeleiding van Kasper van ’t Vinkhuys.’ De buurtbrickies staan symbool voor de manier waarop De Huismeesters de nieuwbouw realiseert. ‘Bouwen aan de buurt, dat kan alleen als we het samen doen’, zegt Bianca. ‘Met de buurtbrickies laten we dat zien’. De kleurrijke stenen zijn door de buurtcorporatie verspreid door de buurt. Wie ze vindt, kan ze inleveren bij ’t Vinkhuys of het melden via sociale media. Onder de vinders wordt een VVV-bon en een knolskoek verloot.

Vinkhuizen Groningen
02.jpg 1170
03.jpg 1170
01.jpg 1170
04.jpg 1170

Nieuwe duurzame woningen en appartementen

De woningen worden gerealiseerd aan de Boraxstraat en Pyrietstraat in Groningen. Natuurlijk worden de woningen en de appartementen energiezuinig, door onder meer goede isolatie. De gevels van de woningen en appartementen worden voorzien van begroeiing en nestkasten voor gierzwaluwen, mussen, bijen en vleermuizen. Het ontwerp voor de woningen en appartementen is gemaakt door Sacon Architecten en sluit goed aan op de omliggende omgeving en toch hebben de appartementen en de woningen een geheel eigen identiteit. Nick Rodijk, projectleider bij Trebbe, is blij met deze mijlpaal. “Het is mooi dat we een bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van Vinkhuizen, met deze woningen en appartementen. Hier zijn straks allen ingrediënten aanwezig voor duurzaam en gezond woongeluk en dat sluit naadloos aan op onze missie ‘Samen bouwen aan geluk’.

Gehecht aan Vinkhuizen

De sloop van de woningen is nu officieel van start. De eerste woningen worden naar verwachting in juli 2025 opgeleverd. Een groot deel van de mensen die woonden in de sloopwoningen, keert later terug naar de nieuwbouw. ‘Sommige mensen wonen al meer dan 50 jaar op deze plek. Ze zijn gehecht aan Vinkhuizen en hebben het goed met de buren. Samen zorgen we ervoor dat de nieuwbouw weer een fijne plek is om te wonen’, aldus Bianca.