Groningen ROC Noorderpoort

Expertise(s)

Opdrachtgever(s)

  • ROC Noorderpoort Groningen

Architect(en)

Locatie

  • Groningen

Status

  • Gerealiseerd

Gefaseerde renovatie ROC Noorderpoort

Kracht: gefaseerde realisatie, onderwijsinstelling in gebruik, BIM, Breeam Good

Een unieke opdracht. Dat was de volledige revitalisering van de School voor Technologie & ICT van het ROC Noorderpoort aan de locatie Muntinglaan 3 in Groningen. Uniek, want er zijn niet veel projecten in Nederland waarin renovatie, BREEAM en BIM gecombineerd zijn.

De school met een BVO van circa 6.000 m2 dateert uit 1954. Binnen het ROC Noorderpoort is duurzaamheid een belangrijk thema. Daarom wilde de opdrachtgever dat het project na de revitalisering de BREEAM-kwalificatie Good behaalde. Om dit te bereiken voerden we niet alleen het gebouw, maar ook het ontwerpproces en de bouwfase zelf duurzaam uit. Trebbe is daarvoor samen met de installateur als bouwteampartners toegevoegd aan het ontwerpteam. Gezamenlijk hebben wij het VO-plan verder uitgewerkt tot een uitvoeringsgereed plan en een definitieve opdracht voor de uitvoerende partijen. Ook is het project volledig in BIM uitgewerkt. Als bouwkundig aannemer heeft Trebbe het proces gecoördineerd en droegen wij de verantwoordelijkheid voor het model.

Renovatie en participatie

Na oplevering zijn de opleidingen Middenkader Engineering, Metaal, ICT en de dienst Facilities gehuisvest in het gerenoveerde pand. De participatie van docenten en studenten in de programmafase was erg belangrijk. In verschillende sessies zijn alle wensen en eisen van verschillende opleidingen boven tafel gekomen. Zo willen studenten hun locker het liefst dichtbij het lokaal hebben. En ICT-studenten hebben veel meer stopcontacten nodig voor het opladen van hun laptop.

Kortom: het gebouw is aangepast aan ieders behoeften. Daarbij is het een representatieve, moderne school geworden met een vooral technische uitstraling. De centrale hal van de school is nu een bruisende plek waar student, docent en bedrijfsleven elkaar kunnen ontmoeten.

Bijzonder aan ROC Noorderpoort

  • Gefaseerde realisatie waarbij de onderwijsinstelling continu in gebruik was
  • Complexe bouwplaatslogistiek
  • 3D ingescand
  • Renovatie met inzet van BIM
  • BREEAM Good

Dit project in de media

Niets gevonden

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.

Deel dit project op social media