Over vijf jaar herken je Trebbe niet meer…. Of toch wel?

Oktober 2012 schreef Gerrit van Wijgerden, directeur Trebbe West en aanspreekpunt innovaties, een blog met de titel ‘Over vijf jaar herken je Trebbe niet meer… ’. Een blog over de aanstaande veranderingen als LEAN, ketensamenwerking en BIM, het creëren van nieuwe klantvragen en het aantrekkelijk maken van de traditionele bouwsector. Ook deed Gerrit een aantal toekomstvoorspellingen en droomde hij even door. Bijna vijf jaar later zwaait Gerrit als directeur af, een mooi moment om nog één keer terug te blikken op die blog en weer even te dromen over de toekomst met onze eigen innovator.

Nog steeds actueel

Wat Gerrit direct opvalt als hij zijn eigen blog terugleest is dat alle behandelde onderwerpen nog steeds actueel zijn. “Het traditionele denken zit diep in onze branche verankerd en de versnippering binnen de branche is groot. Dat maakt dat we samenwerkingstrajecten met elkaar moeten doorlopen om van die denkbeelden los te komen en dat kost tijd. Tijd die we steeds minder hebben door een aantrekkende markt en doordat de veranderingen elkaar snel opvolgen .”

Veranderen is het nieuwe normaal

“Veranderen hebben we binnen Trebbe zeker gedaan,” blikt Gerrit terug. “We benaderen de markt nu vanuit conceptueel denken en werken vanuit de verschillende kenniscentra. We zijn elke dag bezig met continu verbeteren.” Het uiteindelijke doel dat Trebbe nastreeft is een lerende organisatie; elke dag beter. “We moeten nog steeds een beetje wennen aan de realiteit dat veranderen het nieuwe normaal is.”

Kinderschoenen en mooie stappen

LEAN, BIM en ketensamenwerking stonden destijds nog in de kinderschoenen. “We hebben de afgelopen jaren echt hard gewerkt aan de doorontwikkeling van deze hulpmiddelen en filosofieën. Met resultaat: daar waar we voorheen nog ruim 90 dagen deden over de bouw van één conceptuele BasisWoning, leveren we nu de eerste met gemak na 50 dagen op. LEAN en BIM zijn standaard hulpmiddelen geworden. In 2015 zijn we gestart met het Supply Chain Management Traject om het gewenste resultaat binnen ketensamenwerking een boost te geven.” Het doel van het SCM-traject is een grotere klantwaarde bereiken, de kostprijs verlagen en de doorlooptijden verkorten. “We hebben al hele mooie stappen gezet met onze keten, maar onze lat ligt ambitieus hoog. Een reden om hier zeker mee door te gaan.”

De jeugd heeft de toekomst

“Vijf jaar geleden zaten we nog in de crisis. Inmiddels zijn we daar uit en hebben we heel veel nieuwe medewerkers aangenomen. Een mooie mix tussen ervaren en jonge medewerkers. Juist door ook de jonge medewerkers aan te laten sluiten in verschillende werkgroepen en initiatieven krijgen zij de kans hun frisse ideeën in onze organisatie te laten landen. Wanneer het gaat om de uitstraling van de branche dan zijn er nog hele slagen te maken en ligt daar ook écht de noodzaak. De jeugd heeft de toekomst, een open deur die in deze meer dan waar is.”

Dromers

“Innovatie doe je er niet even bij. Om resultaat uit innovatie-initiatieven te halen, moet je dit gestructureerd aanpakken. Daarom hebben we gekozen voor een ‘Droomteam’ dat onder begeleiding van een extern bureau aan de slag is gegaan.” Het Droomteam bestaat uit een aantal medewerkers van het kenniscentrum Trebbe BasisWonen die werken aan vernieuwende initiatieven, en ideeën, die onze klanten en opdrachtgevers écht wat op gaan leveren. “Op dit moment zijn de teamleden druk met de uitwerking. U kunt erop rekenen dat dit uiteindelijk als een praktische oplossing aan u wordt gepresenteerd.”

Gedegen en doordachte keuzes

“Er is zeker veel veranderd binnen Trebbe de afgelopen vijf jaar,” bevestigt Gerrit. “Op een manier die goed bij Trebbe past. Door gedegen en doordacht keuzes te maken is gebleken dat we tot nu toe steeds de goede keuzes hebben gemaakt en de juiste innovaties hebben doorgevoerd. Of we daar staan waar ik had verwacht? Dat zeker niet, in die zin zit tijd ons in de weg. Om tijd te creëren moeten we processen zoveel mogelijk standaardiseren, anders wordt tijd onze grootste vijand.”

Volle vaart vooruit

Wat er nog op ons afkomt de komende tijd? Daar heeft Gerrit een duidelijk beeld van. “Minder vakmensen op de bouwplaats. Dit geeft uitdagingen op het gebied van prefabricage, 3D-printen, meer multidisciplinair werken en zelfsturende teams.” Daarnaast verwacht Gerrit dat we nog meer gaan samenwerken. Samenwerken met opdrachtgevers, adviseurs, ketenpartners, leveranciers en partijen uit andere branches. “Er is al zoveel informatie en innovatie beschikbaar buiten onze branche, waarom maken we daar niet meer gebruik van om door te innoveren? We hoeven echt niet elke keer alles zelf uit te vinden.” Er zijn nog tal van mogelijkheden als het gaat om automatisering. Daar liggen kansen om de klantreis en onze processen verder te optimaliseren. Als laatste verwacht Gerrit dat de bouw uiteindelijk over zal gaan naar andere verdienmodellen.

Open blik

Gerrit geeft nog een belangrijke tip mee voor de verdere toekomst. “Het is en blijft belangrijk om ‘het hoofd koel te houden’, want er zit ongetwijfeld veel kaf onder het ‘veranderkoren’. Hoe pik je de juiste dingen op en kanaliseer je al die innovaties en vernieuwingen? Dit kan alleen door een brede oriëntatie en een kritische houding. Door een open blik en een ‘neus’ voor kansen te hebben en te houden.”

De droom voor Trebbe

Gerrit zijn droom voor Trebbe in de toekomst? Daar hoeft hij niet lang over na te denken. “De mooiste droom die ik heb, is dat er straks geen opdrachtgever meer om Trebbe heen kan. Omdat Trebbe een leuke, fantastische partij is die het goed doet en door onze financiële gezondheid meer kan dan anderen. En omdat Trebbe continu aan het verbeteren is, wordt alles elke dag beter. Ik kijk terug op een prachtige tijd bij Trebbe en zie een mooie tijd voor Trebbe aankomen. Kortom Trebbe, heel veel succes in deze uitdagende markt!”

Gerrit van Wijgerden