Trivire selecteert Trebbe voor de wijkontwikkeling Dubbeldam in Dordrecht

Op 23 augustus 2023 ondertekenden Annemarieke Nagel, bestuurder a.i. van woningcorporatie Trivire en Hein Trebbe jr., directeur bij Trebbe de overeenkomst voor de wijkontwikkeling Dubbeldam in Dordrecht. De wijkontwikkeling bestaat uit de sloop van 114 woningen en appartementen en het terug bouwen van ruim 100 grondgebonden woningen en 40 appartementen.

Een duurzaam en gezond thuis voor iedereen

Een aantal jaar geleden heeft Trivire een wijkvisie opgesteld voor Dubbeldam. In deze wijkvisie staan thema’s als betaalbaarheid, het verbeteren en vernieuwen van de woningvoorraad en het toevoegen van sociale huurwoningen aan de woningvoorraad centraal. Ook vitaliteit, gezondheid en participatie met de wijk zijn belangrijke uitgangspunten. “Bij Trivire vinden we dat iedereen prettig en duurzaam moet kunnen wonen. In een betaalbare woning die staat in een schone, hele en veilige buurt. Met de wijkontwikkeling in Dubbeldam zetten we een mooie stap om deze ambities waar te maken. We kijken er naar uit om samen met Trebbe en de bewoners aan de slag te gaan”, aldus Annemarieke Nagel, bestuurder Trivire a.i.

Over Dubbeldam

Dubbeldam ligt aan de oostkant van Dordrecht, bijna direct aan het natuurgebied de Hollandse Biesbosch. Tot 1970 was Dubbeldam een zelfstandig dorp. Dubbeldam heeft nog steeds een echt dorps karakter en de bewoners voelen zich eerst Dubbeldammer en dan pas Dordtenaar.

dubbeldam
dubbeldam ondertekend

De plannen

Trebbe ontwikkelde, in opdracht van Trivire en samen met de bewoners en de gemeente Dordrecht, een eerste concept voor het nieuwe plan voor onder andere de Damstraat, de Dubbeldreef, de Dwarsstraat, Merodestraat en de Gorterstraat in Dubbeldam. In het najaar van 2023 vindt de bewonersparticipatie plaats, als ook het overleg met de gemeente Dordrecht om te komen tot een stedenbouwkundig plan. Respect voor de omgeving, de historie van de wijk en een plek voor iedereen staan centraal in dit nieuwe deel van Dubbeldam. Na de sloop van de bestaande woningen worden er ruim 100 grondgebonden woningen en ongeveer 40 appartementen teruggebouwd. De architectuur, van de hand van A3 Architecten, is gevarieerd met accenten in het metselwerk, dwarskappen en verschillende kleuren. Hein Trebbe jr., directeur bij Trebbe, is blij met de nieuwe opdracht. “De wijkontwikkeling Dubbeldam, sluit naadloos aan op onze missie ‘Samen bouwen aan geluk’. Vanuit een fijne samenwerking met Trivire én de bewoners, maken we van dit deel van Dubbeldam een groene wijk waar de bewoners, duurzaam en gezond woongeluk kunnen vinden. Ik ben blij dat we nu met de voorbereiding van start mogen.”

dubbeldam
dubbeldam merodestraat
dubbeldam gorterstraat
dubbeldam groene hart
dubbeldam dubbeldreef
vogelvlucht

Natuurinclusief en klimaatadaptief

Het nieuwe deel van Dubbeldam wordt een leefbare en gezonde groene wijk, naar een ontwerp van Buro Waalburg. Dit wordt bereikt door het versterken van de bestaande groenstructuren en het vergroten van het openbaar groen. De groene zone en het openbaar groen krijgt vanuit participatie met de buurt een invulling. Ook is er aandacht voor goed watermanagement door de toepassing van waterpasserende bestrating en groene parkeerplaatsen.

Planning

Met de ondertekende overeenkomst kan de voorbereiding van deze omvangrijke wijkontwikkeling van start. Als alles voorspoedig verloopt, start in het voorjaar van 2025 de bouw van de eerste fase van de woningen. Het project wordt gefaseerd uitgevoerd en naar verwachting is het nieuwe deel van Dubbeldam eind 2027/begin 2028 gereed.