Nijestee, De Zwarte Hond en Trebbe pakken door in de Grunobuurt

“De oplevering van Tractie luidt de start bouw van Regulateur in”

Na een bouwtijd van bijna anderhalf jaar leverden woningcorporatie Nijestee en ontwikkelende bouwer Trebbe het nieuwe appartementencomplex Tractie op. Aansluitend startten Nijestee en Trebbe  met de bouw van Regulateur. Dit is het zesde woongebouw dat wordt gerealiseerd in de wijkvernieuwing Grunobuurt in Groningen.

Jan Jaap Vogel, directeur Vastgoed bij Nijestee: “Door de vernieuwende manier van samenwerken met Trebbe en de Zwarte Hond kunnen we sneller kwalitatief hoogwaardige woningen bouwen voor onze doelgroep. Bewoners moeten helaas steeds langer wachten op een goede betaalbare woning. Daarom zetten we alles op alles om veel nieuwe woningen te bouwen en die wachtlijsten te verkorten. We hebben in de Grunobuurt daarin samen weer een mooie stap gezet.”

Wouter Huuskes, directeur bij Trebbe: “De Grunobuurt laat zien dat kwaliteit, betaalbaarheid en snelheid met elkaar hand in hand gaan, als we staan voor elkaars belangen en elkaar goed begrijpen. Ik ben er trots op dat we samen met Nijestee en De Zwarte Hond opnieuw zoveel goede woningen mogen toevoegen aan Groningen.”

Regulateur1
Tractie Grunobuurt-normaal

Tractie opgeleverd

Appartementengebouw Tractie is na een bouwtijd van anderhalf jaar opgeleverd.  Architectenbureau De Zwarte Hond maakte het ontwerp voor Tractie. Het gebouw varieert in hoogte van drie tot zeven bouwlagen. Kenmerkend voor Tractie is de omloop op de tweede verdieping; die loopt over de gehele gevel door. Hierdoor hebben de aanliggende appartementen buitenruimtes over de volledige breedte van de woning. Het gebouw is opgezet vanuit een heldere en efficiënte structuur. De gevel kent een rustig patroon van verticaal georiënteerde openingen. Samen met een stevige en rijke detaillering – het Gronings detail, resulteert dit in een gebouw met een sterk eigen karakter. Tractie biedt plaats aan 107 appartementen bestemd voor de sociale huur en middenhuur: appartementen met drie of vier kamers en maisonnettes met entree op de straat. Op het binnenterrein kan geparkeerd worden door de bewoners.

Het eind van het één, is het begin voor het ander; van start met Regulateur

Waar normaal gesproken de oplevering van een gebouw het einde betekent, luidt deze oplevering juist een volgende, nieuwe start in. De start bouw van Regulateur. Het zesde appartementencomplex in de wijk Grunobuurt. Ook hier tekende De Zwarte Hond voor het ontwerp. De hoogte van dit woongebouw varieert van 3 tot 7 lagen. Het gebouw krijgt bijzonder metselwerk wat alleen uit koppen lijkt te bestaan. De daken worden voorzien van een sedumdak in combinatie met zonnepanelen. Parkeren wordt centraal in de wijk opgelost met de nog te bouwen blokken. Hierdoor is er ruimte voor het creëren van een tuin op het binnenterrein met veel groen, een wadi om regenwater op te slaan en ruimte om te verblijven en elkaar te ontmoeten. De meeste buitenruimten van de woningen grenzen ook aan dit groene binnenterrein. Het getrapte woongebouw biedt plaats aan 105 appartementen, verdeeld in 79 sociale huurwoningen en 26 middenhuurwoningen. Op de begane grond is ook plek voor twee commerciële ruimten en gezamenlijke fietsbergingen.  De bouw is gestart, naar verwachting wordt in het tweede kwartaal 2023 opgeleverd.

Regulateur
Regulateur

Over de Grunobuurt

In 2003 werd besloten om de wijk grootschalig op te knappen. Bewoners uit de Grunobuurt hebben tijdens het ontwikkelen van het stedenbouwkundig plan een grote rol gehad in hoe de acht nieuwe gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte eruit komen te zien. Mede daardoor bleven de kwaliteiten van de oorspronkelijke wijk behouden. Dat is te zien aan het patroon van straten en pleinen in de Grunobuurt. De namen van de nieuwe bouwblokken in de Grunobuurt verwijzen naar het spoorwegverleden van de wijk, dat aan de noordkant wordt begrensd door het spoor. De naam van de wijk is afgeleid van de woningbouwvereniging voor spoorwegpersoneel Gruno, die sinds de bouw vanaf 1920 het merendeel van de woningen in de wijk in beheer had. De wijkvernieuwing wordt vanuit een intensieve samenwerking tussen woningcorporatie Nijestee, architectenbureau de Zwarte Hond en ontwikkelende bouwer Trebbe opgepakt. Inmiddels zijn er vijf woongebouwen opgeleverd en is de bouw van het zesde woongebouw gestart.