Visitekaartje voor de ongedeelde stad
‘Als we als samenleving een volgende stap willen zetten, moeten we naast proces- en productinnovatie ook innoveren op samenwerking’
De Grunobuurt in Groningen is al twee decennia verwikkeld in een herontwikkeling. Hoewel in die periode het bouwtempo fluctueerde, heeft de wijkontwikkeling recent een impuls gekregen door een unieke vorm van samenwerking. Stedebouw & Architectuur sprak met woningcorporatie Nijestee, architectenbureau De Zwarte Hond en ontwikkelende bouwer Trebbe om dit succesverhaal te delen.
De Grunobuurt is gebouwd in de jaren ‘20 van de vorige eeuw. Ten tijde van de millenniumwisseling kenmerkte de wijk zich vooral door een monotone opbouw. “Dat reflecteerde zich in de doelgroep”, aldus Jan Jaap Vogel, directeur vastgoed bij Nijestee. Om hier verandering in te brengen, werd in 2003 voor grootschalige wijkvernieuwing gekozen. Het doel opnieuw woongeluk voor de huurders realiseren. Inclusie was dus het sleutelwoord, stipt Vogel
aan: “We willen dat iedereen kan kiezen waar hij wil wonen. Dat is een utopie, begrijp ik, maar onze missie is om naar die ongedeelde stad toe te bouwen.” Om de wijkvernieuwing nog beter, duurzamer en efficiënter neer te zetten werd een partnership gesmeed met De Zwarte Hond en Trebbe.
Hierover ging Stedebouw & Architectuur in gesprek met Jan Jaap Vogel, directeur vastgoed bij woningcorporatie Nijestee, Joke van Delden, projectontwikkelaar bij Nijestee, Erik Roerdink, architect en partner bij De Zwarte Hond en Wouter Huuskes, directeur bij Trebbe. Thema's als slimme keuzes en werkplezier komen voorbij, maar ook duidelijke taal, status quo doorbreken en innovatie.