Nieuw innovatiecentrum officieel geopend

‘Innovatiecentrum bundelt kennis en stimuleert samenwerking’

Vrijdag 28 september jl. is, na een bouwtijd van ruim een jaar, het nieuwe Avebe Innovatiecentrum op de Zernike Campus in Groningen officieel geopend door René Paas, Commissaris van de Koning in de provincie Groningen. In het centrum zijn inmiddels de medewerkers van Avebe aan de slag gegaan met innovaties op het gebied van aardappelzetmeel en aardappeleiwit. Ook heeft de eerste startup reeds haar intrede gedaan in het pand en staan de volgende bedrijven al te trappelen eveneens onderdeel te worden van deze innovatie hotspot op het gebied van Agrifood.

Bouwcombinatie BAM/Trebbe

Het gebouw, gerealiseerd door bouwcombinatie BAM/Trebbe in opdracht van projectontwikkelaar Triade is een compleet innovatiecentrum met onder meer een laboratorium, een proeffaciliteit, kantoren en een klanteninnovatiecentrum. Avebe heeft al haar bestaande labfaciliteiten verhuisd naar het nieuwe gebouw op de Zernike Campus in Groningen. De Groningse kennisinstellingen, RUG, UMCG en Hanzehogeschool Groningen zorgen voor een sterke link als het gaat om samenwerking op het gebied van onderwijs en onderzoek.

Bundeling van kracht

Naast eigen ruimte voor kantoren en onderzoek voor Avebe, is er in het gebouw ook ruimte voor startups in het Innolab Agrifood, ontwikkeld door Campus Groningen en partners. Innolab Agrifood stimuleert en faciliteert ondernemerschap. Het biedt labfaciliteiten, maar ook business support, onder andere op het gebied van business development, strategie, intellectueel eigendom en patentering. Dit Innolab biedt mogelijkheden voor studenten en innovators om eigen initiatieven verder te ontwikkelen. Bert Jansen, CEO Avebe: “Innovatie zit in ons DNA en helpt ons om niet alleen vandaag maar ook in de toekomst een goed rendement te realiseren voor onze leden. Met deze bundeling van krachten, kan dat nu sneller, beter en efficiënter. Zo zijn we nog beter in staat om in te spelen op de ontwikkelingen in de markt.”

Aardappels; veelzijdig

Tijdens de opening hebben ruim 200 genodigden zelf ervaren wat er allemaal gebeurt op het gebied van aardappelzetmeel- en aardappeleiwitinnovatie. Bezoekers kregen de mogelijkheid om na de feestelijke openingshandeling de laboratoria te bezoeken om daar zelf te zien en soms ook te proeven in welke producten de ingrediënten uit de aardappel worden gebruikt. Aardappelzetmeel en -eiwit worden toegepast in voeding, diervoeding, bouw en industrie.