Eerste gasloze ziekenhuis van Nederland, Isala Meppel, officieel geopend

Afgelopen vrijdag werd het all-electric ziekenhuis Isala in Meppel officieel geopend door minister Ernst Kuipers. Hoog tijd om nog één keer terug te blikken.

Isala wil met het nieuwe ziekenhuis patiënten en bezoekers zo veel mogelijk stimuleren om te bewegen. Zo is het gebouw ook door Vakwerk Architecten en ingenieursbureau Deerns ontworpen. Dat is terug te zien op onder meer de verpleegafdeling. Iedere verpleegverdieping heeft twee beweegruimtes waar hometrainers en andere toestellen in komen te staan. Rondom het gebouw wordt een prachtige tuin aangelegd met zicht op het Reestdal en de rivier de Reest. Via de terrassen van Isala en Reestdal Revalidatie is het wandelpad zo te bereiken.

Het eerste gasloze ziekenhuis van Nederland

Natuurlijke elementen en duurzaamheid heeft Isala hoog in het vaandel staan. Fossiele brandstoffen zijn hier niet meer te vinden. En dat is uniek voor een ziekenhuis. Zowel het nieuwe ziekenhuis als Reestdal Revalidatie is volledig gasloos. Op medische gassen na, want die zijn noodzakelijk voor bijvoorbeeld beademingsapparatuur en narcosemiddelen. De energie wordt opgewekt door ruim 400 zonnepanelen en opgeslagen door middel van Warmte Koude Opslag (WKO). In een Warmte Koude Opslag-installatie wordt bodemenergie gebruikt voor het verwarmen en koelen van gebouwen.

Isala Meppel web

Onderhoud en exploitatie door bouwconsortium TDE

Het bouwconsortium TDE, bestaande uit Trebbe, Dura Vermeer en EQUANS, was verantwoordelijk voor de bouw. Het ziekenhuis voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing, hygiëne, flexibel ruimtegebruik en comfort. De oplevering van het project is  niet het eindpunt voor het consortium. TDE neemt ook voor de komende 25 jaar het beheer en onderhoud voor haar rekening.