Isala en Noorderboog Meppel

Opdrachtgever(s)

  • Isala Klinieken
  • Zorggroep Noorderboog

Architect(en)

Locatie

  • Meppel

Status

  • Gerealiseerd

Een totaalpakket dienstverlening voor het eerste all-electric ziekenhuis

Kracht: DBMO-opdracht, eerste all electric-ziekenhuis in Nederland, inclusief 25 jaar onderhoud, samenwerking

Nieuwbouw en meerjarig onderhoud van het Isala Diaconessenhuis en het Geriatrisch Revalidatiecentrum Noorderboog in Meppel. Trebbe maakt samen met Dura Vermeer en EQUANS deel uit van het consortium TDE dat verantwoordelijk is voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de exploitatie en schoonmaak en energielevering (voor een periode van 25 jaar).
De opdracht volgt na een intensief bouwteamtraject waarbij TDE het ontwerp voor het ziekenhuis verder heeft geoptimaliseerd met betrokkenheid van de gebruikers zodat het Definitief Ontwerp goed aansluit bij de wensen van het ziekenhuis.

Isala
Isala is een compact ziekenhuis van 17.583 m2 BVO met korte looplijnen voor patiënten en ouderen. De principes van het healing environment, veel daglicht, kleur en uitzicht op natuur, komen in het gehele ziekenhuis terug. Het ziekenhuis heeft onder andere een 7x 24 uurs SEH, een OK-complex met 4 operatiekamers, 1 behandelkamer OK-klasse 2, een kliniek met 100 bedden en 24 bedden dagverpleging, dialyse, oogheelkunde, LAB-ruimten, radiologie en nucleaire geneeskunde.

Noorderboog
Het geriatrisch revalidatiecentrum Noorderboog is 5.337 m2 groot. En heeft 64 klinische plaatsen voor de geriatrische revalidatiezorg, ruimte voor dagbehandeling en voorzieningen voor eerstelijns behandeling. De naam van de nieuwe locatie van Noorderboog luidt Reestdal Revalidatie.

All electric
Duurzaamheid speelt een grote rol bij het nieuwe ziekenhuis. Het gebouw is zodanig ontworpen dat het naadloos aansluit bij de locatie in het Reestdal door onder andere een groen dak dat opgaat in het landschap. Het nieuwbouw ziekenhuis in Meppel is helemaal elektrisch en is daarmee het eerste all electric-ziekenhuis van Nederland. Het ziekenhuis heeft geen gasaansluiting. De energie wordt opgewekt door een combinatie van pv-panelen, warmte koudeopslag en warmtepompen.

Oook onderhoud en exploitatie door bouwconsortium TDE
Het bouwconsortium TDE was verantwoordelijk voor de bouw. Het ziekenhuis voldeed bij de oplevering in december 2021 aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing, hygiëne, flexibel ruimtegebruik en comfort. We hebben hierin al onze expertise kunnen toepassen. De oplevering van het project is gelukkig niet het eindpunt, maar vanaf december 2021 gaat het 25 jaar beheer- en onderhoudscontract in werking en daarmee zijn we ook de komende 25 jaren nog actief in dit prachtige ziekenhuis.

Dit project in de media

Deel dit project op social media