Henk Okken met vroegpensioen:

'De vrijheid die ik gehad heb bij Trebbe, waardeer ik enorm'

Op 24 januari vierde Henk Okken zijn 64ste verjaardag en enkele dagen later, op 1 februari beëindigt de timmerman zijn werkzaamheden bij Trebbe. “Ik maak gebruik van de zwaarwerkregeling. Toen ik 16 jaar was ben ik begonnen met werken in de bouw. Ik heb sindsdien altijd getimmerd en dat merk ik nu lichamelijk wel. Dus ik ga lekker met mijn vrouw genieten van mijn vroegpensioen.”

Twee keer in dienst bij Trebbe

Nadat Henk zijn lts-opleiding afgerond had, begon hij als 16-jarige met werken. “Ik heb eerst bij kleine, plaatselijke aannemers gewerkt op kleinschalige projecten. Toen ik 25 jaar was werkte ik bij een aannemer uit Leeuwarden en kwam ik op mijn eerste grote bouw in Lelystad terecht. Dat beviel goed. In 1985 kwam ik voor het eerst bij Trebbe in dienst en na een paar jaar werken ben ik twee à drie jaar weggeweest omdat er toen minder werk was. Gelukkig kon ik aan de slag bij andere aannemers en toen mijn werkgever in 1992 failliet ging, kon ik weer terugkomen bij Trebbe en ben ik nooit meer weggegaan.”

Direct aan het werk in Slochteren

Henk kende in 1985 Trebbe niet. “Ik zat toen thuis, het was een slappe tijd in de bouw. Ik moest mijn papieren inleveren bij de plaatselijke vertegenwoordiging van het arbeidsbureau om aan te tonen dat ik solliciteerde. En toen kreeg ik de vraag of ik interesse had voor een klus van zes tot acht weken. Een Trebbe-ploeg uit mijn woonplaats Hoogeveen bestaande uit drie man had een behoefte aan een vierde collega en die avond had ik al een kennismakingsgesprek met de voorman. Ik kon direct op maandag meerijden naar Slochteren waar Trebbe een verzorgingshuis realiseerde. De uitvoerder op het werk heeft me toen officieel aangenomen en ik ben veel langer bij Trebbe gebleven dan de afgesproken zes tot acht weken.”

okken
Okken3

Samenwerken met vaste ploegmaat

Bijna gelijktijdig met Henk kwam er in Slochteren nog een ploeg met drie man uit Hoogeveen. Na een poosje ging twee man van deze ploeg weg en bleef Wout Hooijer over. Samen met Wout vormde Henk toen een ploeg. “Jarenlang heb ik met Wout samengewerkt. Vaak met z’n tweeën en soms kwam er nog twee man bij voor een kortere periode. Helaas werd Wout in 2007 ziek en kreeg ik een nieuwe ploegmaat met wie ik enkele jaren heb samengewerkt. In 2010 was ik aan het werk op het Kulturhus in IJsselmuiden, een mooi project waar de sfeer erg goed was. Henk Mol werd daar mijn nieuwe ploegmaat en met Henk heb ik gewerkt tot mijn vroegpensioen. Ik vind het fijn om met een vaste partner te werken, je kent elkaar en tijdens onze werkzaamheden weten we precies wat we aan elkaar hebben. Je moet het echt samen doen.”

Afwisseling van project en werkzaamheden

Ploegmaat Henk Mol haalt Henk elke morgen op. “We werken samen graag aan grondgebonden projecten zoals BasisWoningen of lage U-bouw. Dat heeft onze voorkeur. Maar we hebben ook heel veel hoogbouw uitgevoerd. Als je vanaf het begin hierbij betrokken bent, dan wen je geleidelijk ook wel weer aan de hoogte. En naast nieuwbouw ook renovatie, deze afwisseling van de projecten vind ik erg leuk. Gemiddeld werken we een jaar op hetzelfde project, maar nu in Groningen werken we al ruim drie jaar aan het nieuwe Ebbingekwartier. Bijzonder en nieuw voor ons is dat er hier ook houtskeletbouw-woningen zijn gerealiseerd vanwege de aardbevingsbestendigheid. Deze afwisseling van projecten en werkzaamheden maakt het leuk. Zo verrichten we onder meer stelwerk, aftimmerwerk en handelen opleverpunten af. De vrijheid die ik heb ervaren bij mijn werk, heb ik altijd enorm op prijs gesteld.”

Okken1
ebbingehof binnentuin

Altijd met plezier gewerkt en met een tevreden gevoel terugblikken

Henk heeft altijd met plezier gewerkt. “Als we weer naar een nieuwe klus gingen en we konden terugkijken op een mooi project, dan geeft dat wel een enorm tevreden gevoel. Trebbe is een goede werkgever. Dat zie je aan de lange dienstverbanden en ook fijn is dat je loon altijd op tijd gestort is. Maar ik zal het straks wel erg waarderen dat ik ’s morgens op een normale tijd kan opstaan, dat ik niet meer rond vijf uur mijn bed uit hoef. Daartegenover staat natuurlijk wel dat ik straks de gezelligheid en collega’s ga missen. Ik wil hen dan ook graag bedanken voor de fijne samenwerking. Ik ga nu mijn vrije tijd besteden aan mijn hobby’s. Zo fiets ik graag met mijn vrouw en knutsel ik regelmatig in de schuur. Ook vind ik het heerlijk om te vissen aan de waterkant. Vooral van de rust en om de zon ’s morgens te zien opkomen, daar geniet ik erg van.”