Groningen 135 woningen Ebbingekwartier

Expertise(s)

Opdrachtgever(s)

  • VanWonen Zwolle

Architect(en)

Locatie

  • Groningen

Status

  • Gerealiseerd

135 woningen Ebbingekwartier Groningen

Kracht: binnenstedelijke ontwikkeling, houtskeletbouw, aardbevingsbestendig, woningvariatie, bouwen op bestaande parkeergarage

Binnenstedelijke ontwikkeling op loopafstand van het historische stadscentrum van Groningen: het Ebbingekwartier (ook wel Ciboga genoemd). Trebbe gaat hier in verschillende fases 135 nieuwe, aardbevingsbestendige koopwoningen en huur- en koopappartementen realiseren. Het Ebbingekwartier is een autoluwe locatie. De woningen worden gebouwd op de bestaande parkeergarage Boterdiep waar de bewoners een parkeerplaats kunnen huren. Langs de woningen van het Ebbingekwartier lopen verschillende auto-, fiets- en wandelroutes naar de binnenstad toe.

37 woningen met tuin of dakterras
De eerste fase bestaat uit 37 grondgebonden, houtskeletbouw woningen met eigen tuin of dakterras. Er zijn hofwoningen, herenhuizen en stadvilla’s. Naast het gevarieerde aanbod aan woningtypes kan de koper ook individuele keuzes maken die passen bij zijn levensstijl.

Ebbingehof, woongebouw met noaberschap
Naast een bouwdeel dat DAAD ontwerpt wordt een gebouw voor de Stichting Ebbingehof gerealiseerd. Dit gebouw ontwierp Moriko Kira Architect uit Amsterdam in samenwerking met DAAD Architecten. Ebbingehof is een kleinschalig en duurzaam woongebouw voor 50-plussers. Het gebouw krijgt 40 appartementen met gezamenlijke voorzieningen en ontmoetingsruimtes en rust op drie pijlers: autonomie, betrokkenheid en zingeving.
De bewoners van Ebbingehof gaan een gemeenschap vormen waar hulp en elkaar bijstaan de norm is, in plaats van ieder voor zich. De bewoners krijgen allemaal een eigen appartement, maar het is de bedoeling dat er ook samen activiteiten worden ondernomen. Verbinding zoeken en elkaar inspireren, dat is belangrijk. Zelfstandig wonen, maar dan in een betrokken gemeenschap. Kortom: noaberschap.

Het Ebbingehof telt vijf woonlagen met 40 zelfstandige appartementen tussen de 55 en 155 vierkante meter, waarvan tien appartementen bestemd zijn voor de sociale huur. Er komt een openbare binnentuin en ook twee dakterrassen. Verder is er een gezamenlijke ruimte van 115 vierkante meter, inclusief keuken en toilet. Deze gemeenschappelijke ruimte is straks een ontmoetingsplek voor de bewoners waar de buurt ook graag bij betrokken wordt, denk aan concertjes en tentoonstellingen. Daarnaast zal er onder meer een gezamenlijke fietsenstalling verrijzen en een ruimte waar bewoners kunnen klussen.

Het Ebbingehof wordt gasloos: voor verwarming wordt gebruik gemaakt van WarmteStad, het warmtenet van Groningen. Er wordt gebruik gemaakt van zo duurzaam mogelijke materialen en op het dak komen zonnepanelen.

4 en 23 huurappartementen
De laatste fase bestaat uit drie bouwblokken: twee blokken met 4 huurappartementen verdeeld over twee bouwlagen en 23 huurappartementen verdeeld over vier bouwlagen, beide blokken zijn voor Bouwinvest en een blok met 31 koopappartementen De Kroon voor VanWonen.

31 koopappartementen De Kroon
Met negen verdiepingen wordt De Kroon een nieuw baken die boven de stad Groningen uittorent. De Kroon heeft 31 appartementen. Er komen 18 driekamerappartementen van 82 m2 tot 133 m2, 9 vierkamerappartementen van 160 tot 179 m2 en 4 zeer royale vierkamerappartementen van 160 m2 tot 313 m2.
Alle appartementen hebben uitzicht over de stad en krijgen een (inpandig) balkon/loggia en enkele ook een dakterras. De architectuur van het gebouw refereert naar de industriële complexen zoals die ooit op het CiBoGa- terrein stonden. In de Boterdiepgarage kan een parkeerplaats gehuurd worden (of meerdere).

Dit project in de media

Niets gevonden

It seems we can’t find what you’re looking for. Perhaps searching can help.

Deel dit project op social media