Gewonnen: Langezijds UT Enschede Schoolgebouw van het jaar 2023

Het nieuwe onderkomen van de faculteit ITC op de campus van Universiteit Twente is bekroond met de titel ‘schoolgebouw van het jaar 2023’ van Architectenweb Award 2023.

Langezijds9
Langezijds1
Langezijds5
Langezijds2
Langezijds7
Langezijds3
ENSCHEDE_LANGEZIJDS_23_4R8A2937 (Large)

Transformatie Langezijds

Het gebouw is door Trebbe, in bouwcombinatie met Dura Vermeer Bouw Hengelo, getransformeerd tot een uniek gebouw met een prachtig eindresultaat: modern en toekomstbestendig met veel ruimte, licht en comfort voor haar studenten en gebruikers. Dit alles naar een ontwerp van Civic Architects, VDNDP, Studio Groen+Schild en DS Landschapsarchitecten.

Duurzaam en toekomstbestendig

Het gebouw Langezijds is gelegen op de campus van de UT in Enschede. Gebouw Langezijds is 220 meter lang en 38 meter diep en is als techniekhal in 1970 gerealiseerd met twee bouwlagen. Het 13.783 m2 grote gebouw huisvest circa 700 studenten en medewerkers van de faculteit ITC, dat is de faculteit voor Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie.  Het slim omgaan met bestaande eigenschappen legde de basis voor een beleefbaar duurzaam gebouw. De drie atria vormen kleine ecosystemen voor flora en fauna. De planten staan er in de volle grond, regenwater loopt van de glazen daken zo de vijvers in. Het dak heeft zonnepanelen en de bestaande zonwering is vanuit circulair oogpunt waar mogelijk hergebruikt. De zuidgevel is voorzien van horizontale zonwering om opwarming van het interieur in de zomer en beeldschermreflectie in de winter te voorkomen. Door de renovatie gaat gebouw Langezijds van energielabel G naar A+++.

“Langezijds kan weer vijftig jaar mee. Ik vind dat wel prestige van de UT, dat hergebruik mogelijk is en dat niet alleen voor nieuwbouw gekozen is. En ik ben blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen want ik had deze bouw niet willen missen. Het nieuwe Langezijds is door het hoge afwerkingsmateriaal echt een plaatje van een gebouw met een bijzondere vloer, heel veel glas en met honderden gelamineerde eikenhouten kozijnen, dat maak ik nooit meer mee.”

Ruben Nijhuis, hoofduitvoerder
1170×640 ENSCHEDE_LANGEZIJDS_07_4R8A3289 (Large)
Hoofduitvoerder Ruben Nijhuis blikte eerder al terug op de bouwtijd van Langezijds. Lees hier zijn ervaringen terug.