Een dag met een koninklijk tintje; Nieuw hoofdgebouw Radboudumc geopend door Koning Willem-Alexander

Vandaag is het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc in Nijmegen geopend door Koning Willem-Alexander. Het consortium FourCare bestaande uit Van Wijnen, Trebbe, EQUANS en Unica realiseerden naar het ontwerp van EGM Architecten het ziekenhuis van de toekomst. Hoog tijd om nog één keer terug te blikken op drie jaar samen bouwen. Bouwen aan de Zorg ging in gesprek met Geert Klein Lebbink (adjunct-directeur bij Trebbe), Jasper van der Meer (directeur bij Van Wijnen Rosmalen), Henk Mulder (directeur regio Oost, EQUANS) en Arjan van Haperen (directeur Unica projecten zuid).

Radboud6
Radboud4

In drie jaar tijd heeft FourCare, een samenwerking tussen twee bouwbedrijven en twee installatiebedrijven, het nieuwe Gebouw A uit de grond getild en afgelopen april opgeleverd aan opdrachtgever Radboudumc. Het academische ziekenhuis zette daarmee weer een (grote) stap in de richting van een moderne, zeer duurzame en toekomstbestendige zorginstelling. Het nieuwe hoofdgebouw heeft negen verdiepingen en twee kelderniveaus (45.000 m2 in totaal) en omvat vier lagen met poliklinieken, drie met verpleegafdelingen, twee staflagen, twee (voornamelijk ondergrondse) lagen voor techniek en ruimtes voor ontvangst, de hoofdentree van het Radboudumc, commercie en logistiek. Het ziekenhuis heeft 150 eenpersoons verpleegkamers en 24 bedden voor dagbehandeling. Steekwoorden voor het bouwconsortium: samenwerken, duurzaamheid en… corona.

Radboud2

“We hebben drie jaar aan dit bijzonder ambitieuze en uitdagende project gebouwd waarvan twee jaar met alle beperkingen die het virus met zich meebracht. Er zijn enorme inspanningen geleverd om, ondanks de beperkingen die dit met zich meebracht, het gebouw binnen de gestelde termijnen en binnen het budget tot stand te brengen. Terugkijkend vind ik dat nog steeds een prestatie van formaat.”

Jasper van der Meer, directeur Van Wijnen Rosmalen

"Er is een gebouw ontworpen dat aantakt op de Centrale As en waarin een verscheidenheid aan bouwmethodieken samenkomt. Daarnaast heeft men voor het behalen van de BREEAM ‘Excellent’-certificering het betonnen casco slank uitgevoerd en bovendien veel schoonwerkbeton toegepast. Al die facetten moet je in het tendertraject al tackelen en omzetten in maakbare oplossingen. Dat is goed gelukt.”

Geert Klein Lebbink, adjunct-directeur Trebbe
Radboudumc2