Bouwstroom Noord komt op gang

Donderdag 2 juni is de overeenkomst getekend door Woonservice en Trebbe voor de bouw van acht en zes woningen in Westerbork. De woningen in Westerbork vormen het tweede project binnen Bouwstroom Noord dat in uitvoering gaat. Eind vorig jaar startte de bouw van twaalf nul-op-de-meter-woningen in Leek. Bouwstroom Noord is een unieke samenwerking tussen vijf corporaties en twee bouwbedrijven. Samen willen ze anders en slimmer bouwen, om ervoor te zorgen dat er voldoende, betaalbare en energiezuinige woningen worden gebouwd. De bouw in Leek is het begin van de ‘stroom’. Voor 2022 staan een kleine 177 bouwstroomwoningen in de planning.

Het eerste Bouwstroom Noord project voor Woonservice en Trebbe

Met de getekende overeenkomst komt de bouw van de acht eengezinswoningen en zes levensloopbestendige woningen, naar een ontwerp van DAAD architecten, weer een stap dichterbij. De overeenkomst is een belangrijke mijlpaal voor Woonservice en Trebbe, omdat dit project voor beide partijen het eerste project is dat binnen  Bouwstroom Noord in uitvoering gaat. Om deze mijlpaal niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, doopten Bothilde Buma, directeur-bestuurder van Woonservice en Hein Trebbe jr., directeur bij Trebbe een blauwe één. Deze staat symbool voor het eerste gezamenlijke bouwstroom project en voor eenheid, gelijkwaardigheid en boven alles dat de bewoner op één staat.

dopen 1
levensloopbestendig straat

Innoveren noodzakelijk

Bothilde Buma van Woonservice: “Wij willen onze huurders een huis bieden dat bij  hen past. Of dit nu een gezinswoning, appartement of levensloopbestendige woning is. Om hierin voldoende tempo te maken en om onze positie als opdrachtgever te houden, moeten wij innoveren. Binnen Bouwstroom Noord innoveren we met elkaar op product, proces en samenwerking. Het levert mede dankzij de samenstelling van de groep Bouwstroompartners veel nieuwe inzichten op waarmee we onze afstemming, producten en processen kunnen verbeteren. Dat is ontzettend waardevol, voor ons en voor onze huurders.”

Samen sneller leren  

Bouwstroom Noord gelooft dat het met verregaande samenwerking kan zorgen voor korte doorlooptijden, een voorspelbaar proces, innovatie en continuïteit. Door kleine projecten te bundelen tot één grote, worden schaalvoordelen gerealiseerd. Met de projecten wordt een stroom op gang gebracht waarmee pieken en dalen uit het proces worden gehaald.  Tegelijkertijd wordt binnen de Bouwstroom collectief geleerd. Wat bij een project van corporatie X geleerd wordt, wordt direct toegepast bij het daaropvolgende project van corporatie Z. Op deze manier leren de organisaties samen sneller en wordt een enorme ontwikkeling georganiseerd. “We leven in een tijd van tekorten. Tekorten in grondstoffen en materialen, personeelstekort en een groot woningtekort. Dit vraagt om nauwere samenwerkingsvormen, waarbij we oog hebben en houden voor elkaars belangen en het succes van de ander. Binnen Bouwstroom Noord zoeken we elkaar op en houden we elkaar vast. We blijven leren, samen met een andere bouwer en meerdere corporaties. Daar zit de winst, daar ben ik van overtuigd”, vertelt Hein Trebbe jr., directeur bij Trebbe.

Bouwstroom Noord is bijna één jaar oud

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat de samenwerkingsovereenkomst voor de Bouwstroom Noord ondertekend zijn. Sindsdien is er al veel werk verzet. Het tweede deel van dit jaar starten naar verwachting nog eens zeven projecten. In totaal komt Bouwstroom Noord dan op 177 woningen voor dit jaar.