Achter de bouwhekken bij Thuishaven 200 Havenkade Nijmegen

In Nijmegen realiseert Trebbe samen met KlokGroep Havenkade. Na een bouwtijd van bijna twee jaar is de oplevering van de appartementencomplexen in volle gang. Inmiddels is de oplevering gestart van Thuishaven 200, een appartementencomplex dat plaats biedt aan 58 appartementen bestemd voor de verkoop en de middenhuur. Havenkade ligt direct aan de Waal en wordt een gevarieerde leefomgeving bestaande uit 324 appartementen verdeeld over acht gebouwen. KlokGroep en Trebbe realiseren samen dit spraakmakende project in opdracht van BPD Gebiedsontwikkeling, Portaal en Talis. Erik Kleen is hoofduitvoerder bij de bouwcombinatie en blikt nu alvast terug op bouwen aan de skyline van Nijmegen.

Havenkade een mooie uitdaging voor een hoofduitvoerder

Erik werd door Trebbe gekoppeld aan Havenkade. “Ik weet nog dat ik gebeld werd of ik op kantoor wilde komen om een nieuw project te bekijken”, blikt Erik terug. “Ik kreeg een aantal impressies te zien van het werk en het leek me direct een mooi werk om te maken. De omvang van dit werk is een prachtige uitdaging voor een hoofduitvoerder.” Havenkade bestaat uit acht gebouwen, waaronder een woontoren van 70 meter hoog, naar een ontwerp van JURY! Architecture, Thijs Asselbergs architectuurcentrale en VanOmmeren-architecten en een groene binnentuin, ontworpen door Felixx Landscape Architects and Planners. Naast de omvang van het werk vindt Erik ook de dubbele bouwstroom en de bouwplaatslogistiek mooie uitdagingen die zijn ‘bouwershart’ sneller doen kloppen. “Het is de combinatie van die uitdagingen aangevuld met hele fijne samenwerkingen die het werk zo mooi maken.”

havenkade9
default

Vanaf het eerste moment zat het goed

Het uitvoeringsteam bestaat uit zes uitvoerders en een stagiair. “Iedere uitvoerder is verantwoordelijk voor zijn gebouw of fase. Ik ben eindverantwoordelijk voor de uitvoering van het grote geheel. We hebben constant de vinger aan de pols gehouden bij elkaar of alle deelplanningen nog wel met elkaar en met de overall-planning correspondeerden.” De samenwerking binnen de bouwcombinatie en in het bijzonder het uitvoeringsteam was vanaf het allereerste moment goed vertelt Erik. “Je hebt geen invloed op met wie je het werk moet maken, het is dan wel erg prettig als je vanaf moment één een klik hebt, op dezelfde lijn zit en hetzelfde doel voor ogen hebt.” Het uitvoeringsteam is een gebalanceerd team. “We hebben een mooie mix aan ervaren en jonge uitvoerders. We vullen elkaar goed aan.” Ook is er sprake van wederkerigheid en is iedereen bereid om een stap extra te zetten voor elkaar. “Als een uitvoerder een keer een dag vrij is, neemt een andere uitvoerder het werk over en andersom. We hebben het hier echt heel goed met elkaar.” Maar ook de samenwerking met de drie opdrachtgevers laat zich volgens Erik kenmerken als buitengewoon prettig.

Veerkracht en strak op planning blijven door ruimte te geven

“Het werk is goed verlopen. Zeker als je kijkt naar het tijdsgewricht.” De bouw van Havenkade startte in 2021, midden in de coronacrisis. Vervolgens was 2022 ook een bewogen jaar door de Oekraïne-oorlog en de daaruit voortvloeiende leveringsproblemen van aluminium en staal. “Ik ben er ongelooflijk trots op dat we een werk van deze omvang nog steeds opleveren volgens planning.” Volgens Erik is dat gelukt door een goede voorbereiding en de inzet van alle leveranciers en onderaannemers. “We zijn iedere dag weer scherp geweest of alles wel volgens planning liep. Tegelijkertijd hebben we echt ruimte gegeven aan alle bouwpartners om kwaliteit te kunnen maken. We hadden wel ruimte in de planning om een kleine tegenslag op te vangen.” Die ruimte is mede gecreëerd doordat ervoor is gekozen de fundering van alle bouwdelen in een hoog tempo aan te leggen. “Daardoor hadden we voor de start van de bovenbouw weer een vlak werkterrein.” Ook was het mogelijk om kleine afwijkingen op de planning binnen de ene bouwstroom op te vangen in de andere bouwstroom en vice versa. “Dat is wel het voordeel van het werken in een dubbele bouwstroom. Het gedachtegoed van ruimte creëren en geven, dat neem ik mee naar een volgend project.”

Havenkade favo plek
Havenkade 1 (Thuishaven 300, 200 en 100)

Trots  op het totaal

Erik is heel  trots op wat het team hier gezamenlijk heeft gerealiseerd. “Weet je, de gebouwen zo los van elkaar, realiseren we wel vaker. En die zijn stuk voor stuk bijzonder. Maar de samenvoeging van al deze gebouwen – die los van elkaar ook prachtig zijn -, en daarmee de omvang van het project, de aansluitingen van hoog naar laag en de samenhang op zich, maken het werk echt uniek.” Binnen het team heeft iedereen zo zijn eigen favoriete gebouw of plek binnen Havenkade. Die van Erik visualiseert precies de samenhang die voor hem het werk zo bijzonder maakt. “Er zijn maar weinig plekken binnen Havenkade die de omvang van het project én deze leefomgeving zo goed vatten, als deze. Dit is in de hoek bij Thuishaven 400 en 500. Hier zie je verschillende gebouwen en een deel van de binnentuin. Ik weet zeker dat de bewoners hier hun straks woongeluk vinden, dat maakt me trots.”

De komende periode blikt het team Havenkade terug op ruim twee jaar bouwen aan een gevarieerde leefomgeving met een plek voor iedereen. We vragen verschillende partijen naar hun terugblik, lessen, ervaringen en hun favoriete plek in Havenkade.  Lees de verhalen terug van Christian Schuurman, projectleider bij de bouwcombinatie en Jelle Kamphuis, projectmanager bij Portaal.