Achter de bouwhekken: Na acht jaar keert het Twentse Ros terug in de gevel in Twekkelerveld

‘Twents Ros zoekt nog een ruiter’

In ‘Achter de bouwhekken’ nemen we je mee in de wereld van de projecten van Trebbe. Op de plek waar vroeger de Textielvakschool stond, verrijst een groene, duurzame en diverse leefomgeving; Newtonpark. Hier komen 94 sociale huur, middenhuur- en koopwoningen in een parkachtige setting. Onlangs is het Twentse Ros, die de gevel van één van de woningen in Newtonpark Enschede siert, onthuld. Hiermee is de terugkeer van het Twentse Ros na acht jaar weer een feit. Blue van der Linden, projectontwikkelaar bij Trebbe, Sjoerd Tasseron, architect bij DAAD architecten, Aike Minnes, directeur sales bij Spaansen en Andries van Nijhuis, projectleider bij Trebbe vertellen over dit typisch Twentse symbool.

Een plek voor iedereen, met een knipoog naar het verleden

Trebbe kocht de locatie aan de Hengelosestraat in 2020 en startte vrijwel direct met de ontwikkeling van een duurzame, gezonde leefomgeving. Begin 2023 startte de bouw van de eerste fase, deze omvat de 19 middenhuurwoningen en de 21 sociale huurwoningen. Inmiddels zijn deze woningen bijna allemaal opgeleverd. Eerder dit jaar startte ook de bouw van de eerste 29 koopwoningen. De woningen worden allemaal gerealiseerd naar een ontwerp van DAAD architecten.

Een toevoeging voor de wijk

“Bij Trebbe willen we plannen ontwikkelen en realiseren die een toevoeging zijn voor de wijk. Met Newtonpark doen we dat door heel goed naar de omgeving te kijken”, vertelt Blue. Zo wordt vanuit architectuur gekeken of er een goede harmonie met de wijk ontstaat. Ook is ervoor gekozen om een hele groene leefomgeving toe te voegen, die breed toegankelijk is voor de wijk. “En we gaan altijd met respect voor de historie van een locatie om. Vanuit die visie is het idee ontstaan om een aantal elementen van de voormalige Textielvakschool terug te laten keren.”

Vogelvlucht Newtonpark Enschede
newtonpark enschede woningen

Met respect voor de historie

Sjoerd Tasseron is namens DAAD architecten betrokken bij het Newtonpark. “Zowel de Textielvakschool als de wijk Twekkelerveld zijn naoorlogs. De omliggende woningen worden gemerkt door de traditionele stijl ‘Delftse School’. De Textielvakschool had een meer zakelijk en modernistisch karakter.” Newtonpark bestaat uit drie gesloten bouwblokken. Het meest zuidelijke bouwblok heeft als architectuur een eigentijds interpretatie van de Delftse School. “De twee noordelijke blokken aan de Hengelosestraatweg, hebben een zakelijker en moderner karakter.” Deze woningen zijn daarmee losjes geïnspireerd op de gesloopte Textielvakschool.  “Zo is de modernistische stijl van de Textielvakschool terug te zien in de grid structuur van de gevels”. Die knipoog naar het verleden van deze plek, leidt tot één wel heel bijzondere gevel. Een gevel met het Twentse Ros. Een verwijzing naar het Twentse Ros dat ooit in de gevel van de Textielvakschool prijkte én mee is verhuisd naar het nieuwe ROC. “Vanuit de gemeente bestond de wens om één van de blokken aan de Hengelosestraat een stedenbouwkundige hoogte-accent te geven.” Een deel van de woningen is hier vier lagen hoog, in plaats van de drie lagen hoog. “De kopgevel van de vierlaagse woning is overhoeks ontworpen door de toevoeging van glasvlakken, maar ook door het gemetselde ros.”

Robotisering maakt een knipoog naar het verleden mogelijk

Het idee voor de terugkeer van het Twentse Ros is ontstaan tijdens één van de ontwerpsessies tussen de gemeente, DAAD architecten en Trebbe. “Het idee werd haalbaar toen duidelijk werd dat we met Gevelklaar de woningen gingen realiseren”, vertelt Blue. Gevelklaar is een concept van Spaansen. De co-maker van Trebbe die ook de casco’s van de woningen produceert en monteert. Gevelklaar is een kant-en-klare gevel voor de woningen. Dit systeem bestaat uit geïsoleerde prefab gevels met kozijnen en keramische steenstrips. De steenstrips worden volledig gerobotiseerd aangebracht. “En dat biedt vrijheid op het gebied van complexere metselwerkverbanden en uitstekende lagen, zoals we ook bij het Ros hebben toegepast”, vult Sjoerd aan. De eerste schetsen maken DAAD en Trebbe samen, om vervolgens met Spaansen om tafel te gaan.

Twents Ros
twents ros op de gevel

Uitdagende ontwerpen gemakkelijk waargemaakt

“Uitdagende ontwerpen kunnen we met inzet van het volledig gerobotiseerde proces gemakkelijk waarmaken”, vertelt Aike Minnes, directeur Sales bij Spaansen. “Dit geldt ook voor het ‘Twentse Ros’.” Spaansen pakte de uitdaging met beide handen aan. De engineers startten met de uitwerking aan de hand van de ontwerpen van de architect. “In het geautomatiseerde systeem is het ontwerp op koppenmaat en per steen uitgewerkt om te komen tot een compleet ontwerp, verdeeld over individuele prefab-elementen.” In de Gevelklaar fabriek zijn de stenen door de robots op de juiste posities aangebracht. “Op de bouwplaats zijn de losse gevelelementen gemonteerd tot de complete gevel. Het eindresultaat is een prachtige kopgevel, die laat zien wat de mogelijkheden zijn van Gevelklaar, daar zijn we trots op. ”

Schoon en sluit naadloos aan

Andries van Nijhuis is projectleider van Newtonpark. Voor Andries was dit de eerste keer bouwen met Gevelklaar en hij blikt terug op een geslaagde primeur. ”Het is een mooi bouwsysteem. Het Ros laat heel goed zien wat er allemaal mogelijk is met dit systeem.” Andries vindt het bijzonder dat steen voor steen het reliëf in de fabriek is opgebouwd. “Het is mooi gemaakt, de drie verschillende elementen uit de fabriek passen op elkaar en  vormen zo weer één mooi geheel.” Ook is hij blij met het bouwen met Gevelklaar. “Het werkt heel schoon, waardoor de bouwplaats ook schoon blijft. En het tempo van de ruwbouw is hoog.” Naar verwachting wordt de eerste fase van Newtonpark begin 2024 opgeleverd. “Newtonpark is een prachtig project om te realiseren. Hier zit echt alles in. Een mooie diversiteit aan woningen, vernieuwing in het bouwproces, fijne samenwerkingen en een mooie leefomgeving. We laten hier een compleet ingericht plan achter. Als wij hier klaar zijn, is het écht af.”

woningen Newtonpark
newtonpark enschede het park

Duurzaam en gezond

Newtonpark wordt op een schone en duurzame wijze gerealiseerd. Als het straks dan af is, is Newtonpark ook een duurzame en gezonde leefomgeving, met aantoonbaar gezonde woningen. “Een deel van de woningen in Newtonpark wordt gecertificeerd volgens het onafhankelijke keurmerk Gezonde Woning Keur™”, vertelt Blue. “Onderzoek toont aan dat verschillende binnenmilieufactoren de gezondheid van de bewoners beïnvloeden. Een gezonde woning is volgens Gezonde Woning Keur™ ontworpen aan de hand van tien thema’s.” Er zijn drie niveaus binnen Gezonde Woning Keur™; zilver emissie gereduceerd, goud emissiearm en platina emissie bijzonder laag. “Met Gezonde Woning Keur™ kunnen we aantoonbaar maken dat we niet alleen duurzame, maar ook gezonde woningen realiseren. Trebbe gaat met de woningen in Newtonpark voor niveau goud.” Vanzelfsprekend worden de woningen allemaal duurzaam.

Samen bouwen aan geluk

Ook de omgeving waarin de woningen staan, wordt groen en gezond en is ontworpen door Rrog Stedenbouw. Newtonpark krijgt een eigen park. Het park verbindt het plan met de omliggende omgeving. Newtonpark wordt ingericht met meanderende paden en het krijgt een ontmoetingsplek met een natuurlijke speeltuin in het hart van de buurt. Het park wordt groen ingericht met veel planten en grote gazonvelden. “Zo is het groene park een hele fijne plek voor de bewoners en omwonenden. Ook is het park klimaatadaptief, de groene inrichting zorgt ook voor goede afwatering én het is een koele plek in warme zomers.” Zowel de omwonenden als de toekomstige bewoners kunnen hier straks recreëren. Volgens Blue sluit Newtonpark naadloos aan op de missie en visie van Trebbe. “Binnen Trebbe werken we aan ‘Samen bouwen aan geluk’. Dat doen we door aandacht te hebben voor de aarde, de maatschappij, de mens en de continuïteit. Dat zie je hier terug in onder meer de diversiteit aan duurzame en gezonde woningen, de groene leefomgeving, de samenhang met de omliggende omgeving en meer. Daar ben ik wel trots op, want hier zijn alle ingrediënten aanwezig voor duurzaam woongeluk voor de bewoner en daar doen we het uiteindelijk voor.”

Het Twentse Ros zoekt nog een ruiter

De verkoop en de bouw van Newtonpark verloopt voorspoedig. Inmiddels zijn de sociale huurwoningen opgeleverd en volgen binnenkort de laatste middenhuurwoningen. De eerste fase koopwoningen wordt begin volgend jaar al opgeleverd. Ook begin 2024 start  de bouw van de afrondende fase. Er zijn nog enkele woningen te koop, waaronder de woning met het Twentse Ros. Kijk voor informatie op: https://www.nieuwbouwinenschede.nl/.

“Binnen Trebbe werken we aan ‘Samen bouwen aan geluk’. Dat doen we door aandacht te hebben voor de aarde, de maatschappij, de mens en de continuïteit. Dat zie je in Newtonpark heel goed terug."

Blue van der Linden, projectontwikkelaar