Enschede Newtonpark

Opdrachtgever(s)

  • Trebbe

Locatie

  • Enschede

Status

  • Verkoop
  • Gerealiseerd

Newtonpark Enschede

Kracht: herstructurering, integrale gebiedsontwikkeling, door grote diversiteit in woningtypes bereikbaar voor een brede doelgroep

In Enschede herontwikkelt Trebbe de voormalige ROC-locatie aan de Hengelosestraat in Enschede tot een nieuwe, aantrekkelijke woonbuurt; Newtonpark. Hier komen straks 94 woningen bestemd voor de sociale huur (21 woningen), middenhuur (19 woningen) en koop (54 woningen) in een groene leefomgeving. Zo is Newtonpark bereikbaar voor een brede doelgroep.

Over de gebiedsontwikkeling

Trebbe heeft de locatie verworven vanuit een prijsvraag en kreeg de grond in eigendom. Naast de woningen is ook de omgeving integraal onderdeel van deze ontwikkeling. Een belangrijk uitgangspunt voor Newtonpark is ruimte, groen, parkachtig en wandelpaden.

Newtonpark; een plek voor iedereen

Newtonpark biedt straks plek aan 21 sociale huurwoningen, 19 middenhuurwoningen en 54 koopwoningen in verschillende prijsklassen en verschillende woningtypes.  Er worden rij- en dekwoningen in veel verschillende types aangeboden zoals:

  • twee lagen met een kap, in verschillende afmetingen
  • drie lagen plat, in verschillende afmetingen
  • vier lagen kap, in verschillende afmetingen

Het ontwerp van de woningen aan de zuidkant is geïnspireerd op de directe omgeving van Newtonpark. Deze wijk is gebouwd in de jaren 50-stijl, de zogenaamde ‘Delftse School’. De woningen aan de noordkant zijn ontworpen met de architectuur van het al gesloopte ROC in het achterhoofd. Bijzonder is de terugkeer van het Twentse Ros in de gevel van één van de woningen. Het Twentse Ros was te zien in de gevel van de Textielvakschool die eerst op deze locatie stond.

Duurzaam wonen in het groen

Voor welke woning ook gekozen wordt, ze zijn allemaal duurzaam en beschikken over energielabel A en een betaalbare energielast. De woningen worden natuurlijk hoogwaardig geïsoleerd en krijgen allemaal een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming.

Ook wordt de omgeving ontworpen. Landschapsarchitect Rrog neemt het ontwerp voor het park op zich. Het park verbindt de omliggende omgeving met Newtonpark.  Het park wordt ingericht met meanderende paden en het krijgt een ontmoetingsplek met een natuurlijke speeltuin in het hart van de buurt. Deze speeltuin is geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden door de diverse speelelementen zoals geveerde huppelplaten, klimtoestel met glijbaan, balanceerstammen en een junglebrug. Het park wordt groen ingericht met veel planten en grote gazonvelden. Zowel de omwonenden als de toekomstige bewoners kunnen hier straks recreëren.

Aantoonbaar gezonde woningen

Trebbe realiseert hier aantoonbaar gezonde woningen. De woningen worden gebouwd met Gezonde Woning Keur™. Dit is een onafhankelijk keurmerk en heeft als het doel het bevorderen van de bouw van gezonde woningen en duidelijkheid te geven over gezondheidsaspecten van woningen aan eigenaren van woningen.

Snelle realisatie door industrialisatie

De woningen worden gerealiseerd vanuit een vergaande vorm van industrialisatie. Dit betekent dat de woningen snel en kwalitatief hoogwaardig worden gebouwd. Dit mede dankzij geprefabriceerde elementen zoals onder andere de kant-en-klare gevel 'Gevelklaar'.

Deel dit project op social media