Woonservice en Trebbe starten bouw acht circulaire woningen Valthermond
‘Grenzen opzoeken en verleggen’
Onlangs is Trebbe in opdracht van Woonservice gestart met de bouw van acht circulaire woningen in Valthermond. Inmiddels liggen de funderingen en is gestart met de opbouw van de houten casco’s. Hiermee tekenen de contouren van deze woningen zich voorzichtig af. Bijzonder is dat deze circulaire woningen zijn ontstaan vanuit een intensieve samenwerking die haar oorsprong vond binnen het initiatief Drenthe Woont Circulair. Even zo bijzonder, is dat dit het project in Nederland is waar op dit moment het meeste geoogste hout gebruikt wordt.
Over de woningen
Aan de Roelof Tuinstraat in Valthermond verrijzen acht circulaire woningen, naar een ontwerp van LKSVDD architecten. De woningen krijgen allemaal één woonlaag. Dit betekent dat de woonkamer, badkamer, toilet en de slaapkamers allemaal op de begane grond zijn. Elke woning krijgt twee slaapkamers en een eigen terras. De woningen zijn geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens.
Circulair en losmaakbaar
De woningen worden circulair gebouwd en losmaakbaar. Dit betekent dat de woningen zoveel met hergebruikte en natuurlijke materialen worden gerealiseerd. Zo worden ‘groene’ kanaalplaatvloeren gelegd en zijn de casco’s van geoogst hout. De gevelbeplating wordt gemaakt van hout dat geoogst is uit een sloopproject van Woonservice en ook de kozijnen worden gerealiseerd met sloophout. De dekvloeren worden aangebracht op folie zodat de losmaakbaarheid van de kanaalplaatvloeren geborgd is. Het dak wordt voorzien van dakbedekking dat is gemaakt van gebruikte autoruitenfolie en er komen gebruikte pv-panelen op het dak. Ook in de woning komen tal van circulaire toepassingen, zoals isolatie gemaakt van houtvlas, het sanitair is refurbished, de installaties worden losmaakbaar, er wordt een circulaire keuken geplaatst en de tegels in de badkamer komen ook uit een restpartij.
Duurzaam en gezond wonen
Woningcorporatie Woonservice maakt met dit ambitieuze project circulair wonen toegankelijk voor huur. Projectleider Michel Jager: "We kiezen met dit project ervoor dat we blijven ontwikkelen, in bouwtechniek maar ook op leefbaarheid, hoe we toekomstbestendig kunnen bouwen". De bewoner woont hier straks duurzaam, met een hoog wooncomfort en een betaalbare woonlast. Zo komen er overdekte plaatsen waar bewoners hun was kunnen drogen en door de ruime overstekken wordt oververhitting van de woningen voorkomen. Het leefgedeelte van de woningen is gesitueerd op het zuiden, waardoor het daglicht volop benut wordt, het slaapgedeelte bevindt zich in de noordzijde van de woningen waardoor deze ruimte koeler is. Vanzelfsprekend worden de woningen hoogwaardig geïsoleerd, voorzien van triple glas en krijgen de woningen een gasloze installatie met onder andere waterbesparende kranen en warmteterugwinning uit douchewater.
Met aandacht voor de natuur
De omgeving rondom de woningen wordt natuurinclusief en klimaatadaptief ingericht. Zo is er volop ruimte voor groene hagen en bomen, worden verschillende nestkasten voor insecten, vogels en zoogdieren, zoals egels, geplaatst en er wordt zo min mogelijk grond verzet om de aanwezige biodiversiteit zo min mogelijk te verstoren. Ook is er volop aandacht voor klimaatadaptiviteit, zo zijn de woningen op een terp gerealiseerd en door onder meer het aanbrengen van waterpasserende bestrating en voldoende opvangmogelijkheden van regenwater is deze buurt straks klaar voor hittestress én hevigere regenbuien.
Samen kom je verder
De circulaire woningen zijn vanuit een intensieve samenwerking ontwikkeld en worden vanuit een even zo intensieve samenwerking gerealiseerd. “Door krachten te bundelen, handen ineen te slaan en anders te kijken en te denken naar woningen maar ook de eigen rol, is de realisatie van deze woningen haalbaar en betaalbaar gemaakt”, vertelt Wouter Huuskes, directeur bij Trebbe. “Dit is een prachtig circulair project, waar we veel leren en continu tegen grenzen aanlopen en deze ook verleggen.” Hiermee heeft Wouter het over de eigen grenzen, de grenzen van de eigen organisaties, die van de systemen en de beschikbare materialen. “Dit is een andere manier van bouwen die continu vraagt om wendbaarheid.”
De planning
Inmiddels is de bouw gestart. De fundering ligt en de opbouw van de casco’s is gestart. Naar verwachting wordt begin oktober het hoogste punt van de woningen bereikt. Als alles volgens planning blijft verlopen, dan worden de woningen nog voor de kerstvakantie van dit jaar opgeleverd. De verwachting is dat de bewoners dan ook nog voor het nieuwe jaar de sleutel van hun nieuwe huis ontvangen.
Vanuit uitvraag naar sterke samenwerking
Drenthe Woont Circulair is een initiatief geweest van acht Drentse woningcorporaties. Vanuit de uitvraag die Drenthe Woont Circulair deed werden Trebbe, LKSVDD en VIAC gekoppeld aan Woonservice. Gezamenlijk gingen zij op onderzoek en ontdekkingstocht om te komen tot de realisatie van circulaire woningen. Naast de realisatie van duurzame, gezonde en betaalbare woningen is het opdoen van kennis en ervaring een belangrijk doel. De samenwerking is gedurende het traject versterkt met Bloemen Bouw, Van Liempd, Loohuis, Tenten Solar, LAOS landscape urbanism en Dusseldorp.