Werkbezoek minister Blok aan Almere

De woningbouw in Almere is in beweging. Het reguliere aanbod van woningen mag dan aansluiten bij de gemiddelde woningzoekende, maar het past lang niet bij iedereen. Almere doet daar iets aan. Tijdens een werkbezoek, op 5 december jl., maakte minister Blok (Wonen en Rijksdienst) kennis met Almeerse oplossingen voor thema’s als zelfbouw, eigen ontwerp, experimenteel, vrije keuze, duurzaamheid en betaalbaarheid.

Duurzaam en betaalbaar

Tijdens dit werkbezoek werd minister Blok onder andere geïnformeerd over de prijsvraag Goedhuurwoningen. Almere kent relatief veel moderne, grotere en dus duurdere huurwoningen, terwijl er een groeiende behoefte is aan goedkope huurwoningen. Via deze prijsvraag realiseert Almere met winnaars Think Wonen–Van der Horst en Trebbe-De Alliantie kwalitatief goede woningen met een huurpijs van maximaal €550,- per maand en zo laag mogelijke energielasten.

Goedhuurwoningen

Het plan van Trebbe-De Alliantie bevat circa 60 grondgebonden woningen, naar een ontwerp van A3 Architecten, met een oppervlak tussen de 80 en 110m2. De huurprijs bedraagt 550 euro. De woningen zijn duurzaam en energiezuinig met een EPC van 0. Ook op andere vlakken zijn de woningen duurzaam. Zo zijn er keuzes gemaakt in het materiaalgebruik die een gunstige uitwerking hebben op zowel de aanschafwaarde als de onderhoudslasten. Daarnaast zijn de woningen door de flexibele indeling geschikt voor verschillende doelgroepen zoals starters, éénoudergezinnen en gezinnen. Corporatie De Alliantie treedt als exploitant van de woningen op.