Trebbe en Mijande Wonen ronden verduurzaming 120 woningen in Vriezenveen af

‘Metamorfose leidt tot duurzame en comfortabele woningen’

19 juli is de verduurzaming van de laatste woning van in totaal 120 woningen in Vriezenveen afgerond. Bijna drie kwart jaar is er gewerkt aan de verduurzaming van de 120 eengezinswoningen aan de Peterburgstraat, de Dunantstraat, Dokter Boomstraat en de Engelstraat in Vriezenveen. 112 woningen maakten een sprong in energielabel naar minimaal B en daar waar de huurder de keuze maakte voor zonnepanelen naar label A. Acht woningen gingen nog een stap verder in verduurzaming.

Ben Doorn, projectleider bij Trebbe BestaandWonen: “De oplevering van een project is altijd een mooi moment om nog één keer terug te kijken. De woningen hebben een mooie uitstraling gekregen, ook zijn ze duurzamer en comfortabeler geworden. De woningen kunnen weer een lange tijd mee. Wij realiseren ons dat de werkzaamheden impact hebben gehad op de bewoners. Ook voor ons is het altijd weer spannend. We voeren werkzaamheden uit in bestaande woningen waar de bewoners wonen. Ik ben dan ook bijzonder trots op het eindresultaat en dat hebben we vanuit een hele plezierige samenwerking met de bewoners, de opdrachtgever en ons projectteam gedaan.”

De verduurzaming naar label B en A

Door het aanbrengen van gevelisolatie, daken en isolatieglas maken 112 woningen een labelsprong naar minimaal label B. Het aanleggen van mechanische ventilatie en het saneren van asbest in de gevels vallen ook onder de uit te voeren werkzaamheden. Bij een aantal woningen is ook de begane grondvloer, kozijnen en/of het keukenblok vervangen. Bij de verduurzaming van de woningen konden de bewoners kiezen uit verschillende types voordeuren en kleuren schilderwerk.

Stap verder in verduurzaming

Acht woningen gaan nog een stap verder in verduurzaming. Deze woningen zijn naast bovengenoemde maatregelen ook voorzien van nieuwe gevelpanelen met een uiterzonderlijk hoge isolatiewaarde, pv-panelen, zonneschermen, een movair onderdorpelsysteem voor de toevoer van verse lucht en een hybride spaarpomp, voor de afzuiging van de ‘vuile’ lucht waarbij de warmte uit deze lucht wordt teruggegeven aan de cv.