Veerkrachtige vrijdag bij Trebbe met Vincent Telgenkamp

Niet alleen privé, maar ook op ons werk hebben we allemaal weleens te maken met kleine en grote problemen, uitdagingen en tegenslagen. Hoe bied je die het hoofd? Wie veerkrachtig is, heeft een bepaalde souplesse in het omgaan met voor- en tegenspoed. In de serie Veerkrachtige vrijdag vertellen medewerkers hoe zij omgaan met de uitdagingen van deze tijd. Vandaag deelt Vincent Telgenkamp, calculator HoogWonen, waarom hij voor de bouw koos, wat dat met F16’s, ridders, en pubquizzen te maken heeft en wat voor hem veerkracht is.

Wat maakt werken bij Trebbe leuk?

“Als kind wilde ik ridder worden. Voor mij een hele logische keuze omdat ik dicht bij een kasteel woonde en dat sprak wel tot de verbeelding. Later wilde ik dan wel F16-piloot worden, want ja ik woonde ook vlakbij vliegveld Twente. Toen ik na middelbare school een keuze moest maken, koos ik toch voor de techniek. Mijn broer studeerde al bouwkunde, dat leek me ook wel wat. Dus ik koos voor de MTS. Mooi detail is overigens ik heb op de MTS aan de Kotkampweg in Enschede gezeten, jaren later realiseerde Trebbe op die locatie Villapark Florade. Toen ik de MTS afrondde, verstuurde ik een open sollicitatie naar een ontwikkelende bouwer in Twente. Ik werd aangenomen als calculator bleek tijdens een gesprek. Niet direct de functie van mijn eerste keuze, maar na een intern opleidingstraject beviel het werk me goed en besloot ik niets anders meer te willen. Na een aantal jaar viel de crisis in en werd de vestiging waar ik werkte gesloten. Ik ging aan de slag bij een prefab betonbedrijf waar ik ook verantwoordelijk was voor de calculaties. Maar na een jaar begon het weer te kriebelen, ik wilde toch wel graag bij een bouwer aan de slag. En zo kwam ik via een detacheringsbedrijf terecht bij Trebbe. Eerst in Enschede, waar ik enkele jaren als calculator BasisWonen heb gewerkt. Later, doordat ik ging verhuizen, in Nieuwegein als calculator HoogWonen.

Het werken bij Trebbe bevalt me tot op de dag van vandaag erg goed. Ik vind de informele sfeer die binnen Trebbe heerst prettig en past goed bij me. Ik denk dat die sfeer voorkomt uit het feit dat we een familiebedrijf zijn. Bij Trebbe krijg je kansen om jezelf uit te dagen en verder te ontwikkelen. Een mooi voorbeeld is dat ik mijn hbo Bouwkunde via Trebbe kon volgen. Mijn leidinggevende weet waar mijn ambities liggen, wat ik leuk vind en waar ik me verder in kan en wil ontwikkelen, hij zorgt ervoor dat dat ik me door mijn werk daar ook op kan richten.”

Hoe lever je vanuit jouw werk jouw bijdrage aan onze ambitie ‘Nederland mooier maken’?

“Als calculator ben je verantwoordelijk voor de juiste kostprijs, zodat we goede projecten kunnen realiseren met een gezond rendement. Dat is eigenlijk een hele belangrijke bijdrage aan de missie. Enerzijds prijzen wij dus die projecten af die Nederland mooier maken, anderzijds dragen we door te zorgen voor een gezond rendement bij aan de continuïteit van ons familiebedrijf, zodat we Nederland tot in lengte van dagen mooier kunnen maken. Mijn focus ligt op de projecten van HoogWonen, maar ik calculeer ook voor tenders. Dat betekent dat ik net zo goed ook woningbouw calculeer. Een project waarvan ik vind dat dat echt de verwezenlijking van onze ambitie is, is de herstructurering Tinnegieter Harderwijk. Een mooie bundeling van de kracht binnen Trebbe. Hier komen alle facetten die we beheersen in samen. Nieuwbouw, renovatie, woningen, appartementen, huurdersbegeleiding, echt alles.”

Trebbe werkt vanuit drie kernwaarden (betrokken, ondernemend & betrouwbaar) welke spreekt jou het meest aan en hoe geef je daar invulling aan?

“Ik herken alle drie de kernwaarden in Trebbe. Het zou ook raar zijn als ik dat niet zou zien, maar ik voel me ook verbonden met alle drie de kernwaarden. Als er een vraag binnenkomt, dan zet ik graag een stapje extra om een goed resultaat neer te zetten of de ander verder te helpen. Betrokken, betrouwbaar en ondernemend komen hierin naar mijn mening samen.”

Deze tijd vraagt om veerkracht, wat betekent dit voor jou en hoe geef je daar invulling aan?

“Deze tijd vraagt wel echt om een andere mindset. Ik vind dat je je nu minder moet afvragen wat jouw werkgever voor jou kan doen, maar meer wat jij voor je werkgever kan doen om de continuïteit te borgen. Dit betekent dat je zelf eerst even nadenkt hoe je problemen moet oplossen. Als ik nu terugkijk op de afgelopen periode, dan vind ik het echt knap hoe Trebbe een en ander heeft gecommuniceerd en gefaciliteerd. Verbinding en menselijk contact vind ik belangrijk, voor corona en zeker nu. Ik heb wel geprobeerd om daar invulling aan te geven, door bijvoorbeeld vanuit de personeelsvereniging digitale pubquizzen te organiseren. Voor mij is dus veerkracht vooral aanpassingsvermogen en ik denk dat we daar goed invulling aan geven.”

Wat is jouw veerkrachtige tip?

“Blijf gewoon plezier houden. Kijk vooral naar wat wél kan en blijf grappen maken met je collega’s.”