Veerkrachtige vrijdag bij Trebbe met Tom Engbers, senior bouwplaatsmanager

Niet alleen privé, maar ook op ons werk hebben we allemaal weleens te maken met kleine en grote problemen, uitdagingen en tegenslagen. Hoe bied je die het hoofd? Wie veerkrachtig is, heeft een bepaalde souplesse in het omgaan met voor- en tegenspoed. In de serie Veerkrachtige vrijdag vertellen medewerkers hoe zij omgaan met de uitdagingen van deze tijd. Vandaag deelt Tom Engbers, senior bouwplaatsmanager bij Trebbe, waarom hij voor de bouw koos, wat dat met vliegvelden te maken heeft en wat voor hem veerkracht is.

Wat maakt werken bij Trebbe leuk?

“Vroeger wilde ik piloot worden, ik vond de straaljagers interessant. Mijn vader werkte in de bouw en werkte veel op militaire vliegvelden. Ik ging weleens met hem mee als kind naar die vliegvelden. Dat sprak me ontzettend aan. Toen ik van de basisschool naar het voortgezet onderwijs ging, had ik mijn keuze al bijgesteld naar die van uitvoerder. Eerst heb ik de LTS gedaan, vervolgens de MTS. Mijn vader was ook uitvoerder dus het is me wel een beetje met de paplepel ingegeven. Ik wilde dezelfde route volgen als mijn vader. Hij begon als timmerman en is in de praktijk doorgegroeid naar uitvoerder. Bij mij liep het toch anders. Ik liep mijn stage als werkvoorbereider en heb dat daarna nog drie jaar gedaan. Na die 3 jaar werkvoorbereiding ging ik als uitvoerder aan de slag, en heb ik nooit meer iets anders gedaan. Mijn vorige werkgever werkte in bouwcombinatie samen met Trebbe en zo maakte ik kennis met Trebbe. Na het faillissement van mijn vorige werkgever maakte ik de overstap naar Trebbe, ook als uitvoerder.

Dat is inmiddels ruim vier jaar geleden en het bevalt me nog steeds goed. Vooral het familiebedrijf spreekt me erg aan. Trebbe is gestructureerd, maar geeft voldoende ruimte en vrijheid om je eigen kennis en kunde in te brengen. Daardoor komen de kwaliteiten van de mensen goed tot hun recht. Ik hou van de vrijheid om nieuwe dingen te proberen waardoor ik goed bij Trebbe pas en Trebbe ook bij mij past.”

Hoe lever je vanuit jouw werk bijdrage aan onze ambitie ‘Nederland mooier maken’?

“Als senior bouwplaatsmanager lever ik een hele tastbare bijdrage samen met de vakmannen op de bouwplaats. Wij realiseren de gebouwen die passen binnen de ambitie ‘Nederland mooier maken’. Ik heb voor Trebbe al aan veel projecten gewerkt. De nieuwbouw van een verzorgingstehuis, een duurzame woonwijk in Ede. Ook werkte ik vanuit Trebbe aan de realisatie van het nieuwe stadskantoor in Hengelo, waar niet alleen ruimte was voor een architectonisch mooi gebouw, maar ook veel duurzame technieken en materialen werden toegepast. En nu werk ik aan de realisatie van het eerste all-electric ziekenhuis van Nederland.”

Trebbe werkt vanuit drie kernwaarden (betrokken, ondernemend & betrouwbaar) welke spreekt jou het meest aan en hoe geef je daar invulling aan?

“Ik herken de drie kernwaarden zeker in Trebbe. Het feit dat Trebbe een familiebedrijf is en ook die kenmerken in haar cultuur heeft, maakt dat ik alle drie de kernwaarden terugzie. Je bent hier geen nummer. Het ondernemende zie je terug in de wil om innovatief te zijn en ruimte te geven aan nieuwe initiatieven en ideeën. Betrouwbaar en betrokken zie ik vooral terug in het ‘wij-gevoel’. Daarbij kan het één niet zonder het ander. Het is ook juist de mix van deze drie kernwaarden die mij aanspreekt in het werken bij Trebbe. Zelf geef ik daar invulling aan door bijvoorbeeld de vakmannen te betrekken bij wat we uiteindelijk moeten realiseren en hen te vragen hun inzichten te delen en daardoor voelen ze zich ook meer verbonden met het project. Eigenlijk geef ik de vrijheid die ik krijg van Trebbe weer door aan de vakmannen hier op de bouw.”

Deze tijd vraagt om veerkracht, wat betekent dit voor jou en hoe geef je daar invulling aan?

“Een uitvoerder moet altijd wel over veerkracht beschikken. Veerkracht betekent voor mij vooruitdenken. Anticiperen op wat er op je afkomt. Dat vind ik ook wel de charme van het werk hoor, meebewegen op de waan van de dag.”

Wat is jouw veerkrachtige tip?

“Blijf betrokken bij wat je doet. Ook al loopt het even niet lekker, hou het einddoel goed voor ogen. En wat er ook gebeurt, het komt altijd weer goed.”