Veerkrachtige vrijdag bij Trebbe met Marc van der Veen

Niet alleen privé, maar ook op ons werk hebben we allemaal weleens te maken met kleine en grote problemen, uitdagingen en tegenslagen. Hoe bied je die het hoofd? Wie veerkrachtig is, heeft een bepaalde souplesse in het omgaan met voor- en tegenspoed. In de serie Veerkrachtige vrijdag vertellen medewerkers hoe zij omgaan met de uitdagingen van deze tijd. Vandaag deelt Marc van der Veen, werkvoorbereider bij Trebbe Utiliteit in Groningen wat voor hem veerkracht is en waarom nooit meer weggaan als een rode draad door zijn carrière lijkt te lopen.

Wat maakt werken bij Trebbe leuk?

“Als kind wilde ik altijd op de vrachtwagen zitten, zwaar en uitzonderlijk transport vervoeren dat voelde mannelijk en had een grote aantrekkingskracht op me. Op de middelbare school koos ik voor het uitstroomprofiel bouw. Dat leek me het leukst. De keuze bleek juist te zijn want ik ben de bouw ook niet meer uitgegaan. Na mijn mbo heb ik nog mijn associate degree bouwkunde gedaan en nu ben ik naast mijn werk bezig met mijn bachelor bouwkunde. Dat niet meer weggaan ergens, dat loopt wel als een rode draad door mijn leven. Mijn eerste stage tijdens mijn mbo 4 opleiding liep ik bij Trebbe, dat beviel van beide kanten goed want ook mijn laatste stage van twintig weken deed ik bij Trebbe. Daarna kon ik in dienst bij Trebbe.

Het werken bij Trebbe bevalt me goed. Het feit dat Trebbe een familiebedrijf is spreekt me ontzettend aan. De verbinding onderling is goed. In Groningen werken we met een kleine groep mensen aan onder andere het toekomstbestendig houden en maken van een universitair medisch centrum. We zijn heel hecht met elkaar, die persoonlijke benadering past goed bij me. Evenals de projecten waar we aan werken. Die zijn iedere dag weer uitdagend, budgettechnisch, technisch maar vooral ook dat we dat voor verschillende opdrachtgevers doen. Daarnaast vind ik het mooi dat ik ook maatschappelijk gezien mooi werk doe. In een tijd als deze ben je je extra bewust van hoe belangrijk de gezondheidszorg is. ”

Hoe lever je vanuit jouw werk jouw bijdrage aan onze ambitie ‘Nederland mooier maken’?

“Als werkvoorbereider lever ik een directe bijdrage aan de ambitie van Trebbe. Ik ben nauw betrokken bij de realisatie van onze projecten. Als werkvoorbereider probeer ik wel altijd te kiezen voor verantwoordelijke materialen, oog te houden voor de reductiemogelijkheden op het gebied van verspilling en we zamelen ons afval gescheiden in. Ook adviseren we onze opdrachtgevers zo goed mogelijk in juiste materiaalkeuzes in relatie tot meerjaren onderhoud, zodat die leefomgevingen niet alleen nu duurzaam en gezond zijn maar ook over tientallen jaren nog.”

Trebbe werkt vanuit drie kernwaarden (betrokken, ondernemend & betrouwbaar) welke spreekt jou het meest aan en hoe geef je daar invulling aan?

“Alle drie de kernwaarden spreken me aan. Als ik moet kiezen dan steekt betrouwbaar daar net iets bovenuit. Voor mij is dat een man een man, een woord een woord. Als ik iets afspreek dan doe ik het ook. Voor mij is dat ook echt een basis waar je met elkaar op verder kunt bouwen. Daarnaast ben ik wel ondernemend ingesteld. Ik zoek graag grenzen op en wil ook vernieuwen. Wij werken veel in een bestaande omgeving waar het primaire proces van het ziekenhuis altijd door moet gaan, daardoor kijk je al anders naar je werkzaamheden en planning. Wij moeten al snel buiten de gebaande paden denken en werken.”

Deze tijd vraagt om veerkracht, wat betekent dit voor jou en hoe geef je daar invulling aan?

“Voor mij is veerkracht aanpassen aan stressvolle tijden en tegenslagen en dat doe je dusdanig dat je er altijd weer beter uitkomt. Je pakt het probleem of de tegenslag met beide handen aan en maakt er het beste van. En als je dan een keer een foutje maakt, dan is dat niet erg als je er maar van leert.”

Wat is jouw veerkrachtige tip?

“Probeer te blijven genieten! Ondanks dat we in een tijd leven die anders is dan we gewend zijn is er ruimte voor leuke dingen, klein of groot, geniet daarvan. Laat je niet weerhouden door de beperkingen van de regels, maar kijk hoe je er op een veilige, creatieve manier invulling aan kan geven.”